Esports 03/09/2014

Una revolució tan basca com asturiana

Luis Enrique ha tingut l’última paraula en la majoria de fitxatges

Albert Llimós / Martí Molina
3 min
DONEN EL RELLEU  La direcció esportiva passa el testimoni al cos tècnic: ara tot es decidirà a la gespa.

BarcelonaQuan al juny arribi l’hora de fer balanç de la planificació esportiva, les mirades no podran centrar-se únicament en Andoni Zubizarreta. Tant si va bé com si no, el director esportiu compartirà responsabilitats amb Luis Enrique, que ha tingut un paper preeminent a l’hora de prendre les decisions per dur a terme la profunda remodelació que s’ha fet al Barça.

L’arribada de Claudio Bravo va ser petició expressa de l’entrenador, d’acord amb l’opinió d’una de les seves persones de confiança, Juan Carlos Unzué. També va intervenir en el fitxatge de Douglas, i la decisió de cedir Gerard Deulofeu al Sevilla va ser només seva. Però, sobretot, Luis Enrique va ser determinant a l’hora de portar Luis Suárez. L’uruguaià tenia tancat un acord amb el Madrid, però la posició inflexible de l’asturià per exigir la seva incorporació va fer que canviés el seu destí final, i la primera setmana de juny el cas va viure un gir absolut. El nou tècnic ha sigut decisiu en les arribades, però també en les no arribades. Luis Enrique va decidir no fitxar Toni Kroos, ja que va dir no a una operació que tenia el vistiplau de les altes instàncies del club. L’asturià volia Ivan Rakitic i no pensava en Kroos com un segon fitxatge per a la medul·lar, ja que hauria privat de minuts jugadors joves, a banda que l’alemany no s’adiu al tipus de joc que Luis Enrique busca per al seu equip. L’entrenador va plantejar a la direcció esportiva la seva opinió sobre Kroos, un gran jugador però que no compleix el perfil, ni ofensiu ni defensiu, d’interior que vol. Com va explicar David Torras a El Periódico, el Barça va dir dues vegades no a l’alemany. Fins al punt que el mateix agent del migcampista va viatjar a Barcelona per perfilar el traspàs, tot i que finalment no hi va haver manera: Luis Enrique té clar el que vol i prefereix equivocar-se per haver pres decisions que no pas pel motiu contrari. Al Barça ja no es governa per omissió.

24 operacions

El tàndem Luis Enrique - Andoni Zubizarreta (les dues cares visibles d’un extens equip en què destaquen figures executores com Antoni Rossich i Raül Sanllehí i els homes de confiança del basc, Albert Valentín i Narcís Julià) ha gestat 24 operacions durant l’estiu. “Hem fet totes les operacions que ens havíem plantejat”, va sentenciar el director esportiu a l’hora de fer balanç de la feina feta. “S’ha fet una remodelació molt a consciència, molt meditada -va afegir el vicepresident esportiu, Jordi Mestre-. Si l’entrenador i el director esportiu estan contents, a la directiva estem contents”. De fet, Mestre va qualificar de 10 la plantilla que té Luis Enrique aquesta temporada.

Tot es va començar a gestar al mes d’abril. “Una setmana abans que ens deixés el Tito”, va destacar el basc, que es va reunir amb Narcís Julià per fer un esbós del que necessitava el grup. “Si l’Andoni m’hagués explicat la planificació i hagués sigut un desgavell li hauria parat els peus”, va explicar Mestre. Amb l’aval de la directiva, i amb diàleg fluid amb l’entrenador, Zubizarreta va concretar nou altes, cinc cessions i cinc traspassos. Una remodelació que el director esportiu va explicar amb detall, posant èmfasi en l’exercici de transparència que no tots els clubs poden exhibir: “¿Xabi Alonso i Di María? És una bona pregunta per al dia que el Madrid faci una roda de premsa per parlar del mercat”.

Alves, fins al 2015

Ahir també es va aclarir la situació contractual de Dani Alves després que el jugador expliqués que estava vinculat al Barça fins al 2016. “Era una qüestió d’interpretació. Ens hem posat d’acord que el contracte s’acaba el 2015”, i sense cap clàusula addicional, com va explicar Zubizarreta, que va donar la feina per tancada i va anunciar que se n’anava de vacances “per primera vegada en quatre anys”.

Només el United supera el Barça

El Barça ha tancat el mercat de fitxatges com el segon equip que més diners ha gastat, només per darrere del Manchester United. Els red devils han pagat 194 milions d’euros per reforçar-se, incloent-hi els 7,5 per la cessió remunerada de Radamel Falcao. El conjunt blaugrana ha pagat 157 milions fixos més 14 en concepte de variables. El tercer que més ha gastat és el Liverpool (151), seguit del Reial Madrid (122).

En canvi, pel que fa als clubs que més han ingressat, el rècord el té el Southampton anglès, amb 120 milions, seguit del Reial Madrid, amb 114. El Barça ocupa la setena posició, amb 81,3 milions cobrats.

El Barça ha comprat aquest estiu Ter Stegen (12 milions fixos més 750.000 euros de variables), Rakitic (18+3), Bravo (12), Mathieu (20), Vermaelen (10+8,75), Suárez (81,25) i Douglas (4+1,5). Per contra, ha venut Cesc (33+3), Dos Santos (1,5+0,5), Bojan (1,8) i Alexis (42,5).

stats