Espècie protegida
Esports 11/11/2011

Els valors de l'Espanyol: una proposta (1)

i
Xavier Fina
2 min

Com ja he apuntat més d'un cop, crec que a l'Espanyol li falta direcció estratègica. Segur que n'hi ha més de la que sembla, però en tot cas no s'ha concretat un full de ruta des del qual referenciar prioritats i decisions. Si es pensés a desenvolupar i concretar aquesta reflexió estratègica, el primer element a considerar seria el dels valors. Quins haurien de ser els valors de l'Espanyol com a organització? No em refereixo als dels pericos (que som fidels al sentiment, perseverants, dissidents, contraris al gregarisme…), sinó als que han de fonamentar la projecció del club.

Som un club petit. Però sovint s'actua com si encara fóssim més petits. El primer cercle de pericos fidels -penyistes, determinats periodistes, alguns petits accionistes- tenen una proximitat al poder i una capacitat d'influència molt superior a la raonable. Decisions vitals per al club s'han pres tenint en excessiva consideració l'opinió generada des d'aquesta primera corona. En un club més gran, aquest primer cercle també existeix i acostuma a tenir una dimensió semblant. La diferència és que en termes relatius és menys important i que la mateixa estructura organitzativa estableix una "distància de seguretat" molt sana.

L'Espanyol és en aquest sentit un bon exemple d'organització que prioritza el bonding capital: els forts lligams interns de la comunitat, amb un fort sentiment de pertinença que reforça la identificació dels individus que en formen part. Sense menystenir la importància d'aquesta comunitat fidel, el repte el tenim a l'exterior. Hem d'establir noves relacions i captar nous adeptes: reforçar el nostre bridging capital.

La definició dels valors de l'organització, per tant, s'ha de pensar més tenint compte els possibles nous pericos que no pas els que ja en som per sempre. Pensar en els nouvinguts, en els Erasmus, en els joves professionals europeus o llatinoamericans i fins i tot en noves generacions de pericos sense nissaga.

A partir d'aquestes consideracions, proposo un Espanyol radicalment modern, virtuosament auster i compromès socialment. Per conèixer-ne els detalls, però, caldrà esperar una setmana.

stats