Esports 03/08/2012

La voracitat de Phelps no té límits

Toni Padilla
3 min
El ritual de sempre de Michael Phelps abans de les finals: barnús, auriculars, música forta i cara seriosa. Avui el repetirà.

Michael Phelps dorm a la Vila Olímpica, envoltat de centenars d'atletes que somien guanyar una medalla olímpica. Ell, en canvi, ja en té 20 i podria marxar de Londres tenint-ne 22. A diferència dels jugadors del Dream Team de bàsquet, ell no ha demanat dormir en un hotel de luxe. Com si fos un esportista més, ahir va baixar al restaurant on esmorzen els atletes i es va asseure al costat d'un noi que no havia vist mai. Era el marxador extremeny Álvaro Martín, que va piular al Twitter: "Jo esmorzo una torrada i ell en menja sis, a més de cereals, dolços i dos cafès". Phelps és diferent de tots. També quan menja.

La voracitat del nedador de Baltimore a taula -quan preparava els Jocs de Pequín arribava a consumir 12.000 calories cada dia- només és comparable a la seva ambició a la piscina. Després d'esmorzar va dirigir-se al centre aquàtic jugant amb el telèfon, contestant tuits d'amics i admiradors. El mateix telèfon on va rebre la trucada de Barack Obama dos dies abans. Al matí va nedar eliminatòries de classificació, va dinar i al vespre va encarar una de les proves més atractives dels Jocs, els 200 estils, amb els rituals de sempre: barnús, auriculars grans escoltant música i cara seriosa. Es va tirar a la piscina i en una exhibició majestuosa va demostrar a Ryan Lochte qui és el millor. Nedant com els àngels, va guanyar, es va treure l'espina de quedar fora del podi als 400 estils i va penjar-se al coll la seva vintena medalla olímpica. I de les vint, setze són d'or. Ara, tampoc va mostrar-se gaire eufòric: no havia aconseguit recuperar el rècord del món d'aquesta prova que li havia pispat Lochte.

Michael Phelps serà el gran nom d'aquests Jocs. Només Usaint Bolt pot fer-li ombra. Després de superar el rècord de 18 medalles olímpiques de la gimnasta soviètica Larisa Latynina, ahir va engreixar el seu palmarès amb la vintena medalla. A més, es va classificar per a la final dels 100 papallona amb el millor temps. Només el jove LeClos, el noi sud-africà que el va derrotar als 200 papallona, sembla capacitat per evitar que avui Phelps guanyi el que seria el seu 17è or olímpic. I dissabte en pot caure un altre, als 4x100 estils, una prova de relleus en què ja no participarà un Ryan Lochte que ahir es va enfonsar. El nedador de Florida va perdre en mitja hora dues finals.

Lochte, derrotat

Els 200 estils eren l'últim duel directe entre Michael Phelps i Ryan Lochte i, amb el seu triomf, Phelps es va quedar amb la glòria. Abans, Lochte ja havia perdut els 200 esquena després d'haver estat superat en els últims 50 metres pel nord-americà Clary i el japonès Ilie. Un bronze amb regust de derrota. I després Lochte només va poder veure el clatell de Phelps guanyant la plata. Per al nedador de Florida són cinc medalles a Londres, dues de les quals d'or. En total, ha guanyat 11 medalles en tres Jocs diferents. Un palmarès meravellós, però gairebé insignificant si t'ha tocat viure a l'ombra de Phelps, que pot marxar de Londres amb sis medalles. Serien 22 en total en tres Jocs Olímpics diferents.

El domini de Phelps és, a la vegada, el domini de la natació dels Estats Units. El domini dels nedadors que defensen les barres i estrelles és gairebé insultant. Fins ara ja sumen 23 medalles, 11 de les quals són d'or. Per darrere, els xinesos en sumen 9 i els australians vuit. De les 37 medalles aconseguides fins ara pels nord-americans a Londres, de fet, més del 50% s'han aconseguit a la piscina.

La jornada d'ahir va ser una nova festa americana. De les quatre medalles d'or que es van repartir, tres van ser seves. La de Tyler Clary als 200 esquena, amb rècord olímpic; la de Phelps, i el rècord del món de Rebecca Soni als 200 braça. Amb 25 anys, la nedadora de Nova Jersey va batre el rècord mundial que havia establert ella mateixa tot just 24 hores abans. Precisament als 200 braça Missy Franklin es va quedar sense medalla. Amb 17 anys, aquest prodigi que entrena a Colorado s'ha plantat en set finals i acumula, fins ara, tres medalles que poden acabar sent cinc. Gairebé el mateix ritme que portava Michael Phelps a la mateixa edat: amb 17 anys va guanyar sis medalles als Mundials del 2003. De moment, Franklin encara no és com Phelps. A ell el truca Obama. Ella, en canvi, s'emociona perquè el seu cantant preferit, Justin Bieber, la segueix al Twitter. Coses de l'edat.

stats