SECTOR AGRÍCOLA
Ara Estiu 15/08/2011

Cau en picat la contractació en origen al camp

Unió de Pagesos ha gestionat enguany la contractació en origen només de 550 colombians. El sector posa el crit al cel per les traves del govern central a la lliure circulació dels ciutadans romanesos.

Narcís Presas
2 min
Menys temporers Un immigrant recull nectarines en una explotació agrícola de Torres de Segre, a Lleida.

Girona.L'any 2008 la contractació en origen va superar els 5.000 contractes. Va ser l'any àlgid d'aquesta fórmula, "l'últim any de vaques grasses", recorda Salomó Torres, responsable de temporers del sindicat agrari Unió de Pagesos. Aquesta dada incloïa els temporers romanesos, que encara no havien aconseguit la lliure circulació amb Espanya, però també prop de 2.000 colombians i altres jornalers procedents del Marroc i el Senegal.

Per a la temporada agrícola d'enguany, però, el nombre ha caigut a 550 contractes, un 30% menys que l'any passat. Tots a Lleida i a les comarques gironines. La Generalitat ha limitat l'ús d'aquest tipus de contractació a temporers que ja han participat en les dues últimes campanyes amb l'objectiu d'afavorir la contractació d'aturats inscrits a les llistes del SOC.

La crisi immobiliària ha fet que hi hagi més persones procedents del món de la construcció disposades a treballar en la recollida de la fruita i que s'hagi de recórrer menys a buscar-les a l'estranger. Torres explica que són immigrants sense feina i amb permís de treball establerts a Catalunya i també jornalers que es mouen per l'Estat encadenant les campanyes de la maduixa a Huelva, la de la fruita a casa nostra, la verema a la Manxa i l'oliva a Jaén. Per tot plegat, des de fa un parell d'anys Unió de Pagesos està reorientant les tasques de fer d'intermediari apostant cada vegada més per temporers amb els permisos en regla que ja resideixin al país.

Tot i l'elevada taxa d'atur, la presència de catalans al camp que encara recullen fruita és "testimonial", assegura Torres. Els únics que s'hi interessen són els familiars i els veïns del poble que estan a l'atur. D'a quests "sempre n'hi haurà, i amb la crisi va a més", però d'inscrits a les llistes de l'atur que vulguin treballar en la recollida de fruita, ben pocs. Torres ho atribueix al "desprestigi social" que arrossega la feina al camp, que es nodreix només d'immigrants. Tampoc els estudiants volen treballar en la recollida de fruita per fer quatre calés i ajudar a pagar-se la carrera. "Això ha passat a la història. Abans volien treballar al camp però ara prefereixen anar a Anglaterra a fer de cambrers".

Problemes per als romanesos

El consell de ministres del 22 de juliol va aprovar tornar a demanar el permís de treball als ciutadans romanesos, la qual cosa impedeix de facto la seva lliure circulació. La mesura afecta els romanesos que no tinguessin contracte a Espanya ni estiguessin inscrits a l'atur el dia 22 de juliol. La decisió del govern suposa un contratemps greu per als agricultors que comptaven amb temporers romanesos per a la campanya de la recollida de fruita.

Els pagesos de Lleida s'han hagut d'afanyar a tramitar els permisos de treball -ja s'han registrat 500 expedients- i molts altres n'han hagut de prescindir. Han quedat completament venuts, diuen, una setmana abans de l'inici de les campanyes de recollida. En qualsevol cas, des de la JARC denuncien que crea "inseguretat jurídica" als agricultors i perjudica la verema i les campanyes de la poma, la pera i fins i tot l'oliva. El sindicat recorda que el col·lectiu romanès representa entre un 17 i un 18% dels temporers i que, per tant, la reactivació de la moratòria és "molt perjudicial" per al sector.

stats