Societat 20/08/2011

Un Koolhaas amb afegit català

Antoni Ribas Tur
2 min
Un Koolhaas amb afegit català

BarcelonaEls arquitectes Enric Batlle i Joan Roig (Barcelona, 1954 i 1956) col·laboraran amb Rem Koolhaas. L'arquitecte holandès, guanyador del premi Pritzker d'arquitectura, el Nobel dels arquitectes, va convidar-los a participar amb ell al concurs d'idees del nou Parc d'Exposicions de Tolosa. Han resultat vencedors, amb un projecte que aposta per concentrar les edificacions en favor de l'equilibri mediambiental.

El futur Parc d'Exposicions, la finalització del qual està prevista pel 2016, ocuparà una extensió de 130 hectàrees de terreny agrícola abandonades o només conreades ocasionalment (gairebé deu vegades l'esplanada del Fòrum) i vol ser una nova porta d'entrada a la ciutat. La intervenció dels arquitectes barcelonins consisteix en la creació de tres corredors verds i una sèrie de jardins que relacionaran el recinte amb el paisatge de la zona i amb el riu Garona. A més d'exposicions, conferències i concerts, el Parc acollirà la fira aeronàutica que actualment se celebra a París. Les dificultats logístiques que comporta celebrar-la a la capital francesa i el fet que la factoria europea de l'Airbus 380 és a Tolosa fan del Parc d'Exposicions un bon emplaçament per a aquest esdeveniment.

Rem Koolhaas i els savis

A Batlle i Roig, la proposta de l'autor de la seu de la televisió central xinesa els va agafar per sorpresa. "Primer va contactar amb nosaltres el periodista Dominique Boudet, un del savis que a Koolhaas li agrada escoltar. Un cop vam acceptar la proposta, ja ens van contactar des del seu estudi", recorda Joan Roig sobre l'inici de les relacions entre els dos estudis. L'arquitecte holandès sovint ha treballat amb paisatgistes francesos, però aquesta vegada ha trencat amb el costum. "A Tolosa hi ha una gran empremta catalana i espanyola, abans i després de la Guerra Civil va rebre molts immigrants espanyols. Potser aquesta vegada Koolhaas buscava un paisatgista espanyol, encara que sigui per a un projecte francès", afegeix l'arquitecte.

En lloc d'expandir el projecte per tota la superfície disponible, els autors de la restauració paisatgística de l'abocador de la Vall d'en Joan han insistit a concentrar els 81.000 metres quadrats d'exposició que tindrà el Parc i les 6.500 places d'aparcament en una única zona. La resta de la superfície estarà ocupada per plantacions. Així, el monumental edifici projectat per Rem Koolhaas (tindrà 660 metres de llarg i 24 metres d'altura) estarà envoltat per tres boscos dels mateixos tipus que es poden trobar a França: mediterrani, atlàntic i continental. A més de reduir l'impacte visual del complex, compensaran les emissions de diòxid de carboni de l'edifici i dels vehicles. I seran, també, una font d'energia. Seran explotats de manera sostenible a través d'una planta de biomassa.

stats