Ara Estiu 26/07/2011

Mor l'arabista i catedràtic Joan Vernet, traductor de l'Alcorà

L.s.
1 min

Barcelona.Dissabte va morir el principal arabista català, Joan Vernet, catedràtic emèrit de llengua i literatura àrab de la Universitat de Barcelona i director d'un equip d'investigació d'història de la ciència de reconeixement internacional.

Vernet (Barcelona, 1923) era un gran expert en l'estudi del món àrab. Destaquen, de les seves obres, les traduccions de l'Alcorà i Les mil i una nits de l'àrab a l'espanyol. És autor de Mahoma (Espasa, 2006), una biografia del profeta escrita a partir de fons àrabs per recuperar la seva figura sense prejudicis, i Lo que Europa debe al Islam de España (Acantilado) , entre una trentena de llibres més. Va escriure tres-cents articles amb títols com Literatura àrab , Historia de la ciencia española , La cultura hispanoárabe en Oriente y Occidente i el Tractat d'astrologia de Bartomeu de Tresbéns .

Però Vernet també era especialista en l'evolució de la ciència medieval i renaixentista, cosa que el va convertir en "mestre d'una generació d'estudiosos de la història de la ciència", va recordar Antoni Roca, membre de la Societat Catalana d'Història de la Ciència i la Tècnica, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, del qual era membre des del 1978. També pertanyia a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, les Acadèmies d'Història i Ciències de Madrid i va ser vicepresident de l'Acadèmia Internacional d'Història de les Ciències de París.

Va rebre la Creu de Sant Jordi (2002) i la Medalla Narcís Monturiol (1985), la Medalla Sarton (EUA, 1991), la Medalla Koyré (París, 1995) i el premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (1999).

stats