Patrimoni fotogràfic
Ara Estiu 05/07/2011

Museu de la Fotografia

2 min
Museu de la Fotografia

La cita era al pati de la llibreria Kowasa, referent per a fotògrafs de tot Europa. "No podríem haver trobat un lloc millor per fer aquest acte", deia Jordi Guillumet. Ahir a mig matí la junta de la recent creada Associació Centre Museu de la Fotografia s'unia davant dels mitjans per presentar un parell de documents fundacionals del seu projecte. Manel Úbeda va llegir el primer text firmat pel col·lectiu, un recompte històric que dóna fe de la importància que aquesta disciplina ha tingut a Barcelona. "Aquí és on es va fer la primera fotografia de l'Estat", recordava Úbeda.

Aquesta tradició no acaba amb els avenços tecnològics del segle XIX. Durant els últims cent anys, Catalunya ha peixat fornades de fotògrafs que han retratat el país en les seves diferents etapes, passant per episodis tan terribles com la Guerra Civil o els anys de franquisme. I així fins a l'actualitat. "Nosaltres demanem la creació d'un centre museu dedicat a administrar el patrimoni fotogràfic, a liderar activitats de recerca, a formar professionals i a treballar en tasques de documentació -enumerava Guillumet-. A França existeix des de principis del segle XX i és increïble que aquí encara no s'hagi fundat res així". Segons l'Associació, n'hi hauria prou amb el pressupost de dos anys del pavelló català a la Biennal de Venècia per tenir una col·lecció rica i assortida, amb un bon tast de tots els artistes.

L'Associació Centre Museu de Fotografia compta amb el suport dels grans professionals i entitats del sector, des del fotògraf Joan Fontcuberta fins a la Fundació Suñol i el conservador David Balsells. El projecte també ha arribat a mans del conseller de Cultura Ferran Mascarell. Tot i que encara no hi ha hagut una reunió oficial, sembla que en els informes que últimament han sortit de la conselleria ja es parla de l'existència de l'Associació. "Encara no sabem si tindrem el suport de les institucions o no -deia Guillumet-. Per aquest motiu, es fa difícil prometre que ens en sortirem. Però sí que podem dir que és molt probable que morim en l'intent". L'Associació ha aclarit que la seva funció serà fer pressió perquè el Museu sigui una realitat. Arribat el moment, es desentendran de la tria de la seu, de la selecció de la col·lecció i de la seva gestió.

stats