Ara Estiu 30/08/2011

Sant Fèlix, la gran festa dels gamma extra

Efren Garcia
5 min
El dos de nou amb folre que els Castellers de Vilafranca van carregar el Sant Fèlix del 2005.

La diada castellera de la festa major de Vilafranca del Penedès serà segurament la més important de tota la temporada. Segons les estadístiques, cinc de les deu millors actuacions de la història van tenir lloc un 30 d'agost a la plaça més castellera , la plaça de la Vila de Vilafranca dels Penedès, i enguany no s'espera pas menys. Les quatre formacions castelleres de més renom alçaran les seves millors construccions d'entre les quals es preveu que hi hagi fins a vuit castells de gamma extra. Tot i que la màxima favorita torna a ser la formació local, els equips tècnics de totes les colles han preparat intensament aquesta jornada per millorar els seus registres. Sant Fèlix, a més, tancarà el millor primer tram de temporada de la història, en què s'han descarregat, fins ara, un total de seixanta castells de nou pisos.

Si l'actuació es torcés, als Castellers de Vilafranca encara els quedaria la diada de Sant Ramon dimecres, en què compartiran plaça amb els Xicots, com a revàlida. Aquesta altra jornada ja ha vist castells com el tres de nou amb folre i agulla, el pilar de vuit amb folre i manilles o l'execució simultània de dos pilars de sis o de dos castells de nou amb folre tal com va passar ara fa tot just deu anys.

El sorteig del 17 d'agost farà que els primers a actuar per Sant Fèlix siguin els Castellers de Vilafranca, els seguiran els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls i tancarà cada una de les rondes la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Castellers de Vilafranca. Dos de nou amb folre i tres de deu com a màxims reptes

Els Castellers de Vilafranca han protagonitzat un inici de temporada històric. Van descarregar el dos de vuit amb folre al mes de gener i el primer pilar de sis a l'abril. Van estrenar el tres de nou més matiner de la seva història a la diada de les Fires de Maig, on també van construir l'inèdit set de vuit. A Berga van realitzar la tripleta màgica més matinera del seu historial i es planten a Sant Fèlix amb cinc castells de gamma extra descarregats i un de carregat.

El seu bagatge els col·loca en una situació envejable però l'encara recent viatge a l'Índia pot suposar un cansament extra a les files de David Miret, que ha hagut de planificar la temporada en funció d'aquest esdeveniment.

Les previsions

Es planten a la seva festa major amb un cartell de màxims. Iniciaran l'actuació amb el primer intent de quatre de nou amb folre i agulla de l'any. Si bé aquesta sempre els ha resultat una carta segura, enguany presenta alguns dubtes, ja que el quatre de vuit amb agulla ha cedit en dues ocasions. La segona ronda es debatrà entre el dos de nou sense manilles i el tres de deu. La primera estructura compta amb l'aval del dos de vuit sense folre descarregat l'any passat i d'unes proves òptimes realitzades al llarg de la temporada a Cal Figarot. La màxima solvència de l'estructura del tres serà clau en l'atac de la bèstia negra vilafranquina. La ronda de pilars, si res no ho impedeix, hauria de tancar-se amb l'indomable espadat de vuit com a protagonista.

Minyons de Terrassa. Objectiu: revalidar els dos gamma extra de la festa major

Els Minyons de Terrassa van començar la temporada al ritme habitual, descarregant el primer dos de vuit amb folre a l'abril juntament amb el primer gran espadat de la temporada. Algunes divergències amb l'Ajuntament i amb els Castellers de Terrassa van trastocar l'àmbit institucional per una disputa sobre la seva participació en els actes de la Fira Modernista de Terrassa però van servir de revulsiu per iniciar un esprint que els duria a tancar la millor diada de festa major de la seva història: van descarregar el dos de nou amb folre i manilles i van carregar el pilar de vuit.

Les previsions

Els egarencs són l'única formació del cartell que ha aturat la seva activitat durant els mesos de juliol i agost i arriben a Sant Fèlix amb només 15 dies d'assajos. Tot i així, la recuperació dels castells de nou en les diades de Sitges i de Sants els col·loca amb possibilitats reals de repetir els màxims castells fets abans de l'aturada.

El dos de nou amb folre i manilles serà el seu castell més ambiciós però volen finalitzar la diada amb el pilar de vuit amb folre i manilles que no van poder descarregar al juliol. Tot i la crida d'última hora a les xarxes socials, el tres de deu té poques possibilitats, si bé podria ser la cirereta en cas de complir totes les expectatives.

Vella dels Xiquets de VallsAmaga cartes i podria estrenar el nou de vuit i el quatre amb agulla

Enguany, els dirigents de la Colla Vella dels Xiquets de Valls han plantejat una temporada menys intensa, amb l'objectiu de rejovenir estructures i replantejar el funcionament tècnic de la colla. Malgrat tot, van estrenar el dos de vuit a la Candela i el tres de nou amb folre a la diada de completes de Sant Joan. Han alleugerit l'estructura del tres i han tornat a dominar els grans espadats: van carregar el pilar de set a inicis de juny a la Selva del Camp. Fins ara han descarregat el nou de set en tres ocasions i s'han apuntat una desena de cinc de vuit, un només carregat.

Les previsions

Manel Urbano, el seu cap de colla, ha declarat que l'objectiu de la Vella serà superar el tres de nou amb folre però no ha donat més pistes de quins castells duran a plaça. A més, les diades estivals han anat obrint als vallencs un ampli ventall de possibilitats. Tot i l'important nombre de cinc de vuit realitzats fins ara, la rotació en els troncs fa pensar que l'objectiu més clar seria el poc habitual nou de vuit.

La important feina dels pilaners de la colla i l'última prova de quatre de vuit a l'Arboç podria apuntar al quatre de nou amb el pilar al mig com a segon castell de gamma extra. Si tot va bé, també podrien culminar la diada amb un espadat important tot i que, en el seu cas, aquest podria ser de set pisos.

Colla Joves Xiquets de VallsIntentaran desafiar la tripleta màgica, inèdita encara

La colla que arriba enguany amb menys garanties a Sant Fèlix és la Colla Joves Xiquets de Valls. Han protagonitzat un inici de temporada molt irregular, marcat per les nombroses baixes patides als troncs dels seus castells. Van sovintejar les estructures bàsiques de vuit fins al mes de juny, quan van estrenar el dos folrat però, tot i coronar el quatre de nou per Sant Joan, no han pogut mantenir el ritme esperat. Han perdut el domini exhibit altres anys amb el cinc de vuit i han vist com formacions com els Capgrossos de Mataró o la Colla Jove Xiquets de Tarragona els avançaven per la dreta.

Les previsions

Els dubtes de la canalla han impedit que els de la camisa vermella apugessin el llistó en les jornades prèvies a la festa major vilafranquina. Així doncs, els castells de gamma extra semblen descartats i l'objectiu de la colla s'hauria de centrar a descarregar els dos castells bàsics de nou. Més alta ha de ser, a més, la urgència d'apuntar-se el segon cinc de vuit de la temporada després de desmuntar-lo en dues ocasions a la Bisbal del Penedès i de fer llenya diumenge després de l'aleta a l'Arboç. Si l'aconseguissin, l'anomenada tripleta màgica seria un gran premi per a uns vallencs que no passen pel seu millor moment.

stats