Ara Estiu 28/07/2011

La volta al món: un viatge interior o un maldecap?

M.l.f.
2 min
La volta al món : un viatge interior o un maldecap?

Moltes persones opten per fer grans viatges durant les vacances. Poden ser molt enriquidors, una gran oportunitat per aprendre, per viure noves experiències i sorprendre's a un mateix. Però també poden ser una font de conflictes psicològics. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) dóna alguns consells.

Si us estresseu...

No tothom tolera igual la improvisació. Estar en un entorn nou, amb una llengua i una cultura diferents pot ser molt motivador. Però hi pot haver persones a qui els resulti molt estressant. En aquest cas, abans de viatjar és aconsellable tenir informació sobre les característiques del lloc on es va, la durada del viatge, les dificultats possibles i eines per superar-les. Sobretot, es tracta de preparar un clima de confiança.

Si hi ha trastorns psiquiàtrics...

Els viatgers amb antecedents de desordres psiquiàtrics han d'informar el seu metge abans de viatjar. El metge ha de valorar si estar lluny del seu entorn habitual pot comprometre la seva situació.

Si es pren medicació, és important que durant el viatge no es deixi. Cal tenir en compte que alguns medicaments psicotròpics com les benzodiazepines no estan permesos en molts països sense prescripció i que, per tant, per evitar problemes amb les autoritats és millor portar a sobre una carta del metge (si és en l'idioma del país millor) i fotocòpies de les receptes.

Si aneu en avió...

Un 3,5% de les emergències sanitàries que passen als avions es deuen a l'ansietat. Els que tenen por de volar haurien de preparar-se: avisar en pujar a l'avió i si és possible fer abans algun tipus de teràpia per perdre la por o per afrontar l'angoixa.

Si busqueu experiències sensorials…

Alguns destins poden anar lligats al consum de drogues (com pot ser l' ayahuasca , el peyote o bolets al·lucinògens). De fet, segons un estudi fet amb 1.000 motxillers d'entre 18 i 35 anys, un 55% van consumir almenys un tipus de droga psicotròpica. Cal actuar amb seny.

Si patiu un xoc cultural…

El mateix contrast cultural pot generar sensacions diferents. Cal tenir capacitat d'adaptació, assumir la diferència. Tot i així, hi ha persones que es poden sentir absolutament alienes i incòmodes davant la nova cultura, i això pot propiciar pors, angoixa, frustració, tristesa, depressió, confusió...

Poden patir símptomes similars les persones que han passat molt de temps viatjant: el xoc cultural es produeix a la tornada.

stats