Internacional 07/12/2014

Al-Qaida mata dos ostatges durant un rescat fallit dels EUA

Es reobre el debat sobre l’ús de la via militar en la gestió de segrestos

K. Fahim / E. Schmitt
2 min

Sanà (Iemen)Un equip de forces especials dels Estats Units va irrompre ahir en un poblet al sud del Iemen, en una operació pensada per alliberar un reporter gràfic nord-americà ostatge d’Al-Qaida, però la batuda va acabar malament: els segrestadors van matar el nord-americà i un altre ostatge sud-africà que era amb ell.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Luke Somers, un fotoperiodista nascut al Regne Unit però amb nacionalitat dels EUA, i Pierre Korkie, un professor sud-africà, van ser assassinats pels seus captors, militants d’Al-Qaida a la península Aràbiga, en veure’s sorpresos per l’operació de rescat. El president dels EUA, Barack Obama, va dir que havia autoritzat l’operació després d’arribar a la conclusió que la vida de Somers estava en “perill imminent”. “Aquesta i altres operacions de rescat proven que els Estats Units no escatimaran esforços militars, d’intel·ligència i diplomàtics per retornar els nord-americans a casa amb seguretat, siguin on siguin”, va dir en un comunicat.

Es preveia alliberar el sud-africà

L’operació és el segon rescat fallit de Somers en menys de dues setmanes. La mort dels ostatges, i de diversos civils iemenites, reobre el debat sobre l’ús de la via militar en la gestió dels segrestos de ciutadans nord-americans. També planteja preguntes sobre el moment escollit: s’esperava que els terroristes deixessin anar Korkie diumenge, com va explicar l’ONG sud-africana que havia negociat amb èxit l’alliberament del professor a canvi d’un rescat.

Somers formava part d’un grup de periodistes independents que van viatjar al Iemen per cobrir l’aixecament popular del 2011 i s’hi va quedar, treballant com a periodista freelance i reporter gràfic per a publicacions en anglès. Poc abans de la seva mort, la família de Somers va publicar un vídeo en què demanaven als seus captors que l’alliberessin. Ahir la germana de Somers va explicar que l’FBI havia notificat a la família la mort del seu germà. “Tots els membres de la família demanem que se’ns permeti passar el dol en pau”, va dir.

Al poble del Iemen on es va dur a terme l’operació, un líder tribal, Tarek al-Daghari al-Awlaki, va explicar que els soldats nord-americans van entrar a quatre cases i hi van matar almenys dos terroristes, però també vuit civils, inclòs un home de 70 anys. “El tiroteig va provocar pànic”, va explicar Daghari, que va afegir que els veïns havien passat la resta de dissabte enterrant cadàvers i recollint casquets de bala.

L’administració dels EUA va assegurar que l’operació s’havia dut a terme en veure una petita oportunitat abans de la data límit que els captors havien donat per matar Somers. En un vídeo publicat aquesta setmana, els membres d’Al-Qaida advertien que el matarien ahir, dissabte, si l’administració dels EUA no els concedia una sèrie de demandes que, van dir, “ja coneixien”. Sembla que la gravació responia a una primera operació, el 25 de novembre, en què els EUA van alliberar vuit ostatges però no van trobar Somers, que havia estat traslladat de lloc pocs dies abans.

stats