En breu
Internacional 20/07/2012

Bulgària identifica l'autor de la matança de turistes israelians

2 min
Bulgària identifica l'autor de la matança de turistes israelians

Primeres imatges d'un fals turista

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'atemptat en un autobús que va costar la vida a cinc ciutadans israelians a Bulgària dimecres passat va ser dut a terme per un terrorista suïcida amb documentació nord-americana falsa, segons va informar ahir el ministre de l'Interior búlgar. Ahir es van fer públiques les imatges de les càmeres de seguretat de l'aeroport de Burgas, que mostren com el terrorista, vestit com un turista més, arriba a l'aeroport amb una motxilla força gran on se sospita que podria dur l'explosiu.

El ministre de l'Interior, Tsvetan Tsvetanov, va explicar que s'estan intentant recuperar mostres d'ADN i les empremtes dactilars del terrorista per identificar-lo. El ministre va confirmar que finalment van morir cinc ciutadans israelians, el conductor búlgar i el terrorista. El sisè israelià que s'havia donat per mort està hospitalitzat en situació estable. També hi va haver dotzenes de ferits.

Israel acusa l'Iran

El govern israelià va acusar la milícia xiïta libanesa Hezbol·lah i l'Iran d'estar darrere l'atemptat, i va prometre una ferma resposta. L'Iran, però, va negar les acusacions. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va qualificar l'Iran de ser "el principal exportador de terror" i va afegir que "l'estat més perillós del món no hauria de tenir l'arma més perillosa de la terra". Tot i les crítiques, Netanyahu va assegurar que no entrarà en un conflicte obert amb Teheran.

Un precedent històric

Aquest atemptat va coincidir amb el divuitè aniversari d'un altre atac contra ciutadans jueus a Buenos Aires, que va deixar 85 morts i centenars de ferits. En aquell cas, els investigadors argentins van acusar directament l'Iran.

Les víctimes d'aquest dimecres acabaven d'arribar en avió a la turística ciutat búlgara de Burgas, molt popular entre els adolescents israelians com a destinació econòmica per a viatges de fi de curs. Segons les investigacions, quan els turistes es disposaven a pujar a l'autobús el terrorista es va immolar detonant la bomba que duia a sobre. Ahir l'aeroport continuava tancat.

stats