La recerca
Internacional 24/10/2014

Del whisky amb gel a l’avió espia, màxima tensió al mar Bàltic

i
Marc Vidal
2 min

L’incident es coneix com a Whiskey on the rocks i va passar una matinada d’octubre d’ara fa 33 anys. Un submarí de l’exèrcit soviètic va emergir, per a sorpresa de tothom, en aigües sueques després de xocar contra unes roques. En plena Guerra Freda, l’episodi va estar a punt de desencadenar una crisi mundial. Però després de deu dies de tensió, la nau avariada -catalogada en el codi secret de l’OTAN com a Whiskey - va ser remolcada fins a aigües internacionals. Suècia reviu des de fa una setmana aquell moment i les alarmes s’han disparat a tot el mar Bàltic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’exèrcit suec continua la recerca, en una àrea marítima prop d’Estocolm, d’un submarí rus que, suposadament, va llançar la setmana passada un SOS en clau. De moment, tot i una fotografia i alguns avistaments recollits per les autoritats gràcies a la col·laboració ciutadana, no hi ha rastre de la nau. “Encara creiem que hi ha alguna mena d’activitat de procedència humana sota l’aigua”, va assegurar ahir el portaveu de l’exèrcit suec, Erik Lagersten.

D’un submarí a un avió espia

Per si la tensió no fos prou alta, ahir es va saber que dimarts un avió espia rus va violar l’espai aeri d’Estònia -aquest sí, país membre de l’OTAN- i va ser escortat per un caça aliat fins que va abandonar el cel estonià. L’aeronau russa s’havia enlairat des de l’enclavament de Kaliningrad en direcció a Dinamarca. Després de ser interceptat per l’exèrcit danès va posar rumb al nord, cap a Suècia i, quan va tornar a ser alertat, va virar cap al sud altra vegada, moment en què va penetrar durant “menys d’un minut, uns 600 metres”, segons l’OTAN, en l’espai aeri d’Estònia.

Dimecres Tallinn va cridar a consultes l’ambaixador rus a Estònia per expressar el seu malestar. Però Moscou nega totes les acusacions i assegura que ni té un submarí perdut ni un avió seu es va endinsar en un espai forà.

Des que Rússia va envair Crimea i va donar suport militar als combatents de l’est d’Ucraïna, els països bàltics recelen del seu enemic històric. Els incidents militars s’han multiplicat i ha reviscut el fantasma d’una nova invasió russa, a l’estil soviètic, en aquests països amb importants percentatges de població russòfona.

stats