GUERRA CIVIL
Internacional 10/10/2013

Demanen un alto el foc a Síria per destruir l'arsenal químic

L'organització encarregada d'eliminar les armes no visitarà zones perilloses

Núria Ferragutcasas
3 min
Combatents de l'Exèrcit Sirià Lliure corrent per ajudar un soldat ferit per un tret d'un franctirador del règim d'Al-Assad a la ciutat d'Alep.

WashingtonUna ràpida destrucció de l'arsenal químic de Síria només serà possible si les parts del conflicte civil que viu aquest país des de fa dos anys i mig accepten una treva temporal. Ho va explicar ahir el director general de l'Organització per la Prohibició d'Armes Químiques (OPAQ), Ahmet Üzümcü, encarregada d'assolir aquest objectiu establert pel Consell de Seguretat de l'ONU.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'organització creu que una treva facilitaria la tasca dels seus inspectors i faria possible complir els terminis que la comunitat internacional s'ha marcat per eliminar les armes químiques del règim de Baixar al-Assad. Üzümcü va explicar que els investigadors treballen en una situació poc favorable per aconseguir els objectius. "Si es poden establir algunes treves temporals, crec que aquests objectius podrien ser assolits", va assegurar en una roda de premsa a l'Haia.

La resolució del Consell de Seguretat de l'ONU sobre l'armament químic sirià, aprovada el mes passat, preveu que les plantes de producció d'armes es tanquin abans de l'1 de novembre i que les armes químiques es destrueixin del tot a mitjans del 2014. Síria té previst convertir-se en el soci 189 de l'OPAQ.

El pacte per destruir l'arsenal químic del règim d'Al-Assad es va gestar entre Rússia i els Estats Units per aturar una intervenció militar nord-americana contra objectius militars sirians com a represàlia a l'atac químic a Ghouta, als afores de Damasc, que va causar més de 1.400 morts. Els Estats Units i els seus aliats van culpar les forces del president Al-Assad de l'ús d'armes químiques contra la població civil.

El director general de l'OPAQ va afirmar que, fins ara, les autoritats sirianes s'han mostrat cooperatives, però que només s'ha completat una de les vint investigacions programades a instal·lacions amb armes químiques.

Kerry, "molt satisfet"

Les paraules del director d'aquesta organització internacional, amb seu a l'Haia, van arribar dos dies després que el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, es mostrés "molt satisfet" pel ritme de la destrucció del desarmament químic de Síria. En una roda de premsa amb el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, Kerry va dir que, de moment, el règim d'Al-Assad es mereix crèdit pel seu compliment de la resolució de les Nacions Unides, però va advertir que aquesta cooperació ha de continuar. Per la seva banda, Lavrov va dir que el president Al-Assad, aliat de Moscou, està cooperant al màxim, i va afegir que l'oposició siriana, que té el suport dels països àrabs i d'Occident, també ha de complir la seva part per evitar que les armes químiques caiguin en mans d'extremistes.

Kerry i Lavrov, que es van reunir en el marc de la conferència de l'Àsia-Pacífic (APEC) celebrada a Bali, Indonèsia, van assegurar que el desarmament químic de Síria és "un gran exemple" de la cooperació internacional. D'altra banda, també van assegurar avenços en els preparatius d'una conferència de pau per crear un govern de transició a Síria. L'ONU ha assegurat que voldria celebrar aquesta cimera a mitjans de novembre i, segons Rússia, el règim d'Al-Assad ja ha acceptat participar-hi.

Destruir 1.000 tones de gas

La CIA calcula que Síria té 1.000 tones de gas sarín, gas mostassa i gas nerviós VX. Un grup de 20 inspectors internacionals, que han rebut aquesta informació dels serveis secrets americans, van començar a treballar en el desarmament sirià diumenge passat. A més, l'OPAQ ha enviat un segon equip de dotze experts a Damasc que ajudaran amb les tasques de verificació de l'arsenal químic i de destrucció de les plantes de producció.

Per primer cop en la seva història, inspectors d'aquesta organització i de l'ONU treballen en un context de guerra civil. L'assessor polític d'Ahmet Üzcümü, Malik Ellahani, va advertir que no s'enviaran investigadors a zones perilloses fins que no tinguin garanties de seguretat.

"En aquests moments ens ocupem de la munició encara sense la càrrega química incorporada", va explicar Dominique Anelli, cap del departament de desmilitarització química de l'OPAQ. En conjunt, aquestes armes, i les substàncies, s'incineren o es neutralitzen". Els representants de l'organització també van informar que si la destrucció d'aquestes armes no es pogués completar sobre el terreny, l'organisme demanaria ajuda als seus membres.

Unes 120.000 persones han mort des de l'inici de la guerra, desencadenada per la repressió del règim d'Al-Assad contra una revolta democràtica. En els últims dies, els enfrontaments han estat entre les forces d'Al-Assad i els insurgents al Golan, a la frontera entre Síria i Israel.

stats