Internacional 30/07/2014

Els EUA i Rússia reviuen les tensions de la Guerra Freda

Washington acusa Moscou de violar un tractat de míssils del 1987

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonLes tensions entre els Estats Units i Rússia s’exacerben i recorden cada dia més les viscudes durant la Guerra Freda. El govern de Barack Obama ha acusat Moscou de violar el tractat nuclear que els dos països van firmar el 1987 per prohibir proves amb míssils nuclears d’abast mitjà. Aquesta violació, segons la Casa Blanca, és una “qüestió molt greu” que fa temps que s’està intentant discutir amb Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president Obama va enviar dilluns a la nit una carta al seu homòleg rus, Vladímir Putin, per transmetre-li la seva protesta, segons va revelar el New York Times, que cita alts funcionaris nord-americans. La denúncia és la conclusió d’un informe del govern nord-americà que determina l’incompliment de Rússia del Tractat de Forces Nuclears d’Abast Mitjà (INF, per les seves sigles en anglès). Aquest pacte prohibeix a les dues potències posseir, produir o fer proves de vol de míssils de creuer amb un abast d’entre 500 i 5.500 quilòmetres.

Els Estats Units tenen evidències d’aquesta violació des de l’any 2008, però fins ara el govern d’Obama havia dubtat de fer una acusació a Moscou amb l’esperança de convèncer Putin perquè aturés les proves. A principis d’aquest any la portaveu del departament d’Estat dels EUA, Jen Psaki, va explicar que la Casa Blanca havia expressat la seva preocupació a Moscou per l’incompliment del Tractat després de la publicació d’un altre informe també al New York Times sobre les proves russes de míssils d’abast mitjà.

De Snowden a Ucraïna

Rússia no ha respost a les acusacions, però alguns analistes creuen que Putin podria decidir la sortida del país del Tractat. “Les autoritats russes creuen que aquest tractat és injust i no és adequat per a Rússia”, va explicar ahir al diari britànic The Guardian l’expert en afers militars rus Felgenhauer.

Les relacions entre les dues potències s’han deteriorat en l’últim any amb l’esclat de la crisi d’Ucraïna i l’asil polític de Rússia a l’exanalista de la CIA Edward Snowden, que va revelar els programes de vigilància massiva dels serveis secrets nord-americans. L’afer d’Edward Snowden i el suport rus als separatistes d’Ucraïna van esborrar tot rastre de l’intent dels dos països el 2009 de millorar els seus vincles diplomàtics, que s’havien deteriorat un any abans amb la guerra de Geòrgia.

Malgrat tot, el govern d’Obama vol obrir de manera immediata un diàleg bilateral d’alt nivell per discutir amb Rússia la situació del pacte d’armes nuclears. “Els EUA estan compromesos amb la viabilitat del tractat INF -va dir un funcionari de la Casa Blanca als mitjans nord-americans-. Esperem que Rússia torni a complir les seves obligacions”. D’altra banda, els legisladors republicans van qualificar la posició del president nord-americà de tova davant les violacions del Tractat.

Aquest pacte firmat el 1987 pel president nord-americà Ronald Reagan i el seu homòleg rus, Mikhaïl Gorbatxov, va posar les bases del final de la Guerra Freda.

Obama posa sancions als bancs russos

El president dels Estats Units, Barack Obama, va anunciar ahir més sancions contra grans bancs russos i empreses energètiques i militars en una declaració des de la Casa Blanca. D’aquesta manera, els Estats Units s’alien amb la Unió Europea per intensificar la pressió sobre Moscou perquè deixi de donar suport als separatistes pro-russos de l’est d’Ucraïna.

“Si Rússia continua pel mateix camí, el seu cost continuarà creixent”, va dir el líder nord-americà durant l’anunci del nou paquet de sancions. Davant l’augment de les tensions entre els dos països, Obama va assegurar que les sancions contra Rússia “no signifiquen l’inici d’una nova Guerra Freda”. Per ell, aquestes mesures són una resposta a la implicació russa en la crisi d’Ucraïna.

stats