PROCÉS DE PAU
Internacional 01/12/2014

Les FARC alliberen el general segrestat a la selva colombiana

Ara
2 min

BarcelonaEsperança per reprendre el diàleg

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La guerrilla colombiana de les FARC va alliberar ahir el general Rubén Darío Alzate, després de dues setmanes d’un segrest que ha fet perillar el procés de pau. El general, el caporal i l’advocada que l’acompanyaven van ser lliurats a la Creu Roja en bon estat de salut, segons va informar el president, Juan Manuel Santos, a Twitter. Santos va confirmar en un comunicat que l’alliberament genera el clima propici per reprendre les negociacions, que es desenvolupen a Cuba: “Em reuniré amb els negociadors per discutir els termes del seu retorn a l’Havana”.

Tot i que el govern havia assegurat que serien posats en llibertat la setmana passada, les FARC van cancel·lar l’operació i van denunciar un “fort desplegament militar” a la província del Chocó, on estaven retinguts. L’exèrcit havia muntat un ampli dispositiu per localitzar el general. La premsa colombiana ha explicat que Pastor Alape, comandant i negociador de les FARC, s’havia desplaçat personalment des de Cuba per coordinar l’alliberament seguint les ordres directes del màxim líder de les FARC, Rodrigo Londoño Echeverri.

Segrest en estranyes circumstàncies

Alzate, el caporal Jorge Rodríguez i l’advocada Gloria Urrego van ser segrestats quan inexplicablement s’havien endinsat a la selva en territori controlat per la guerrilla sense protecció. Les FARC van justificar el segrest del general assegurant que era contrari al procés de pau. Dissabte la guerrilla havia anunciat a l’Havana que s’havia posat en marxa el “protocol humanitari especial” per alliberar-los. El lloc escollit va ser Vegáez, on una metgessa de la Creu Roja els va examinar abans que els traslladessin en helicòpter a la base militar de Rionegro, a pocs quilòmetres de Medellín. En l’equip que els va rebre hi havia també un representant del govern Cubà i un altre de Noruega, països mediadors en el procés de pau. Les negociacions entre el govern i la guerrilla van començar fa dos anys i pretenen posar fi a cinc dècades de conflicte.

stats