ELECCIONS LEGISLATIVES
Internacional 11/06/2012

França referma el gir a l'esquerra d'Hollande

La primera volta de les legislatives franceses apunta que el president Hollande tindrà una majoria sòlida a l'Assemblea Nacional. A l'espera de la segona volta, ahir l'esquerra es va imposar.

àlex Vicente
3 min
MOLTA ABSTENCIÓ 
 Després d'una llarga campanya de presidencials, l'abstenció  va assolir ahir un rècord en unes legislatives.

PARÍSEls francesos van reconfortar ahir el gir a l'esquerra de François Hollande atorgant al Partit Socialista un clar avantatge en la primera volta de les eleccions legislatives. La formació del president francès va obtenir un resultat encara més favorable del previst i, segons les primeres estimacions, hauria obtingut el 34,4% dels vots a tot el territori, que sumat al 5,7% de la coalició Europa Ecologia Els Verds s'hauria de traduir, sense problemes, en una majoria absoluta a la segona volta de diumenge que ve.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les forces de progrés, sumades al 6,8% dels antiliberals del Front d'Esquerra de Jean-Luc Mélenchon, van superar ahir el 47% dels vots a la primera volta i haurien d'obtenir entre 300 i 350 diputats a la nova Assemblea Nacional sobre un total de 577. Per tant, Hollande disposarà d'un marge de maniobra més que suficient per conduir el seu extens programa de reformes durant la legislatura.

Amb tot, tant el Partit Socialista com els tenors de l'executiu van evitar el triomfalisme, a l'espera que l'electorat confirmi aquesta primera tendència al segon assalt. "Tot es jugarà diumenge que ve", va explicar ahir al vespre el primer ministre Jean-Marc Ayrault. "El que està en joc és molt senzill: o el president obté una majoria àmplia i coherent i el canvi podrà tenir lloc, o la recuperació i la justícia no es produiran i la veu de França quedarà afeblida a Europa i a tot el món", va afegir.

La revàlida dels ministres

La majoria dels membres del govern -25 sobre un total de 35- que es presentaven a les legislatives van obtenir ahir un resultat satisfactori. El mateix Ayrault va quedar reescollit des de la primera volta al seu feu electoral de Nantes, en obtenir més del 50% dels vots. El ministre d'Exteriors i número dos del govern, Laurent Fabius, també es va qualificar automàticament a la seva circumscripció electoral a Normandia. Quatre ministres i secretaris d'estat també van ser escollits diputats des d'ahir i s'asseguren així la seva continuïtat al govern. El primer ministre havia imposat l'elecció com a condició sine qua non per mantenir els seus càrrecs a l'executiu.

Tot i l'excel·lent resultat de l'esquerra en aquesta primera volta, la dreta parlamentària va aconseguir aturar el cop. El partit conservador Unió per un Moviment Popular va superar el 35% dels vots i hauria d'obtenir entre 227 i 266 diputats a la nova cambra baixa. La falta d'aliances possibles situarà el partit de Nicolas Sarkozy a l'oposició, però amb una derrota digna i una fortalesa suficient per preparar l'alternança.

Els dos aspirants a succeir Sarkozy com a nou líder conservador també van obtenir resultats favorables. L'ex primer ministre François Fillon tindria l'elecció assegurada al seu nou districte electoral de París, des d'on planejaria conquerir l'alcaldia al 2014. El seu rival, l'actual número 1 de la UMP, Jean-François Copé, tampoc hauria de tenir dificultats al seu feu de Meaux, a la perifèria de la capital.

Les formacions minoritàries van obtenir resultats decebedors, com ara els centristes del MoDem, que van obtenir un insignificant 1,5% i podrien quedar-se sense representació a l'Assemblea. Fins i tot el seu líder, François Bayrou, va quedar darrere de la candidata socialista al seu feu del Bearn i podria perdre l'escó que controlava des del 1986. El Front d'Esquerra podria obtenir entre 14 i 20 diputats, però perdria el més simbòlic de tots, el que enfrontava el seu líder Jean-Luc Mélenchon amb la ultradretana Marine Le Pen al nord de França.

L'abstenció també va sortir guanyadora d'aquesta cita amb les urnes. La participació va superar un rècord negatiu en els últims cinquanta anys i se situaria, segons les estimacions, entre el 57 i el 60%.

A Perpinyà, triple empat de nou

A Perpinyà ahir es va reviure el triple empat registrat a les presidencials d'aquest any entre socialistes, conservadors i la ultradreta, i l'escó de la circumscripció se'l disputaran a la segona volta el candidat de la UMP, el del PS i Louis Aliot, número dos de l'ultradretà Front Nacional i company sentimental de Marine Le Pen. El desenllaç d'aquest i la resta d'enfrontaments electorals, diumenge que ve.

stats