NOU CURS POLÍTIC A FRANÇA
Internacional 10/09/2012

Hollande treu pit i anuncia una retallada històrica

El president François Hollande vol demostrar a l'opinió pública que sap com treure França de la crisi. Acorralat per la premsa i els sondejos, ahir va anunciar una "agenda de redreçament" en prime time.

Cristina Mas
3 min

BARCELONA"Són tan inútils?" Aquest titular sobre la foto oficial del govern francès encapçala l'última edició de Le Nouvel Observateur , el principal setmanari d'esquerres a França. En només quatre mesos de govern, el president François Hollande s'enfronta a fortes crítiques de la premsa -fins i tot la que li hauria de ser afí- i a uns sondejos que revelen que el 59% de francesos estan descontents de la seva gestió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hollande va sortir ahir al pas de les crítiques i va oferir una entrevista en horari de màxima audiència a TF1 per recuperar la iniciativa política. En 25 minuts va desplegar la seva "agenda de redreçament", amb què promet treure França de la crisi en dos anys, reconeixent, això sí, que demanarà als francesos "l'esforç econòmic més gran dels últims 30 anys".

El cap de l'Elisi va reconèixer que la crisi afecta de ple el seu país i va rebaixar les previsions de creixement de l'1,2 al 0,8 el 2013. Per primer cop Hollande va detallar com pensa complir el compromís amb Brussel·les de no saltar-se el sostre del dèficit del 3% i mantenir alhora el principi d'equitat social. "Hem de trobar 30.000 milions", va declarar. La retallada es repartirà a parts iguals en tres capítols: 10.000 milions en una tisorada al pressupost dels ministeris (excepte els d'Educació, Seguretat i Justícia); 10.000 milions més de retencions suplementàries a les empreses (les exempcions fiscals de què s'han beneficiat les grans corporacions en els últims anys "seran escombrades" i es protegiran les petites i mitjanes empreses), i 10.000 milions més en l'impost sobre la renda.

Hollande va desmentir els rumors d'una marxa enrere en una de les seves mesures estrella: taxar amb el 75% la part de les grans fortunes que supera el milió d'euros. "No hi haurà exempcions", va dir, i va estimar que la mesura afectarà entre 2.000 i 3.000 francesos. També va aclarir que l'impost als rics es retirarà quan França comenci a sortir de la crisi, "previsiblement d'aquí dos anys".

El president francès també va anunciar algunes reformes del mercat de treball, per fer-lo "més flexible i alhora més protector" i va parlar de "corregir la corba de l'atur" (avui sobre el 10%), que s'ha convertit en una de les principals preocupacions dels francesos. Va plantejar el recurs al treball a temps parcial per a les empreses en dificultats, sempre que "això es faci amb diàleg social", va afegir. Hollande va instar els agents socials a arribar a un acord per crear 100.000 nous llocs de treball per a joves i va dir que si sindicats i patronal no se'n surten "l'estat actuarà".

Sobre un altre tema calent, la reforma del finançament de la Seguretat Social, el govern no vol que "el finançament del futur es carregui sobre els salaris", però tampoc no descarta una alça generalitzada de la contribució dels treballadors. Hollande va parlar també d'un "impost ecològic".

Fer passar la píndola

"Hollande va guanyar les eleccions amb el lema «El canvi és ara», per simbolitzar que s'havia de girar full del sarkozisme", escrivia ahir Françoise Fressoz, editorialista de Le Monde . "Però després de quatre mesos ja no pot seguir esgrimint l'antisarkozisme. I la situació econòmica no li dóna marge. Aleshores ha de prometre el redreçament en dos anys. Posar una data és arriscat, però els francesos han entès que la crisi és severa i afecta tot Europa. L'única manera que li queda per fer-los empassar la píndola és la justícia social", argumentava. És a dir, fer que les grans empreses i les grans fortunes paguin més impostos. Hollande assegura que està "en una lluita" que combatrà "sense mirar enrere".

stats