REPRESSIÓ A SÍRIA
Internacional 27/05/2012

L'ONU acusa Damasc de la massacre d'un centenar de civils

Neil Macfarquhar
3 min

BEIRUTDesenes de civils, entre els quals almenys 32 nens menors de 10 anys, van morir ahir en una ciutat de la província d'Homs, segons van confirmar les Nacions Unides, que en van culpar el govern sirià.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ban Ki-moon, el secretari general de l'ONU, i Kofi Annan, el seu predecessor i ara emissari internacional al país, van publicar un comunitat conjunt en què condemnaven l'atac, que ha sigut una de les pitjors matances des del començament de la revolta popular fa quinze mesos. Els observadors de les Nacions Unides que van visitar la ciutat d'al-Haula van confirmar que "es va disparar artilleria i morters contra un barri residencial". "Aquest crim brutal i repugnant que comporta l'ús indiscriminat i desproporcionat de la força és una violació flagrant de la llei internacional i del compromís que el govern de Síria va agafar per aturar la violència contra els centres poblats", deia el comunicat.

El general Robert Mood, cap de la missió d'observadors de l'ONU al país, també va condemnar l'atac a al-Haula i el va qualificar de "tragèdia brutal".

Mood va dir que les circumstàncies de les morts eren "poc clares", però que ell mateix va trobar restes de morter a la zona. En el comunicat, el general també va demanar al govern de Síria que "aturi l'ús d'armes pesants" i va insistir també que "totes les parts aturin tot tipus de violència".

A part dels 32 nens, els observadors van comptar almenys 60 adults morts, de manera que el nombre de víctimes total arriba a 92. Ahmad Fawzi, el portaveu de Kofi Annan, va afegir que 300 persones havien quedat ferides.

Les organitzacions opositores del país van acusar les forces governamentals de dur a terme una massacre a al-Haula -situada a uns 25 quilòmetres al nord-oest d'Homs-. L'oposició va explicar que les tropes d'Al-Assad primer van "netejar " la ciutat amb tancs i morters durant tot divendres i que l'endemà van enviar soldats i "sicaris" del règim per anar casa per casa.

El govern de Síria va acusar "grups terroristes" de l'atac, com ha fet després de tots els episodis de violència semblant.

Imatges sagnants de la zona -especialment els cossos alineats de criatures mortes- van treure al carrer multitudinàries manifestacions antigovernamentals arreu del país.

El general Hood lidera un equip de centenars d'observadors desarmats que vigilen si les dues parts involucrades en el conflicte compleixen amb un alto el foc que hauria d'haver començat el 12 d'abril. La massacre d'ahir va qüestionar indubtablement l'efectivitat de la treva justament quan Annan, l'arquitecte de l'alto el foc, es dirigia cap a Damasc.

Repercussions sectàries

La reacció també va agafar un to sectari. Els activistes van dir que gran part de les morts havien estat en mans dels xabiha (sicaris del règim). Al-Haula és una ciutat sunnita envoltada per tres pobles de majoria alauita i un de xiïta.

El fet que el president i el nucli de les forces de seguretat siguin alauites va provocar crides de revenja sectària. Per exemple, un home amb una màscara negra va penjar un vídeo a YouTube on deia que era hora de "preparar-se per a la venjança contra aquest règim sectari".

La televisió estatal va emetre repetidament fotografies de membres d'una llar que havien sigut morts i ho va anomenar "part dels crims que els terroristes cometen contra els sirians amb el suport econòmic d'alguns països àrabs i altres".

Els ministres d'Exteriors britànic i francès van demanar una sessió urgent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Egipte i la Lliga Àrab també van condemnar la matança, que suma més víctimes a les 10.000 que han perdut la vida en més d'un any, segons l'ONU.

stats