CONFLICTE A SÍRIA
Internacional 13/06/2012

L'ONU acusa Damasc de torturar nens i d'utilitzar-los d'escuts humans

Damasc imposa una espiral de violència que ha encès totes les alarmes. Enmig de denúncies sobre noves massacres, un informe de l'ONU documenta que les forces del règim han torturat nens a Síria.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
UN ESCENARI CADA COP MÉS FREQÜENT
 01. Imatge difosa per l'oposició d'un atac a la ciutat de Homs el 8 de juny.  02. Nens en una protesta a Kafranbel, a prop de la ciutat fronterera d'Idlib el 10 de juny. La pancarta diu: "Sou idiotes? ¿Hi ha cap persona amb seny que realment cregui que pot haver-hi una solució pacífica?"

BARCELONA.Segons les Nacions Unides ja es pot parlar d'una guerra civil a Síria. Després de 15 mesos de revolta i d'una espiral de violència repressiva imposada pel règim, l'atac a un grup d'observadors de l'ONU i un informe de tortures de nens comeses pel règim de Baixar al-Assad ha encès les alarmes de l'organització. "El que està passat és que el govern de Síria ha perdut el control de gran part del territori davant l'oposició -algunes ciutats- i ara vol recuperar-lo", va explicar ahir a l'agència Reuters Hervé Ladsous, secretari general adjunt dels Cascos Blaus, que va parlar d'una guerra civil "a gran escala" al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des de fa vuit dies la població de Haffa, a 50 km de la frontera amb el Líban, està vivint un setge del règim, denunciat reiteradament per l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan. Segons Ladsous, el seu equip té informació fidedigna no només de l'ús de tancs i artilleria, sinó també d'helicòpters d'atac contra la població civil. Durant un intent ahir de documentar què passa a dins de la ciutat, on es tem que es perpetri una nova matança, els Cascos Blaus van ser disparats i atacats per una multitud irada amb pedres i barres de metall.

Abusos a nens sense precedents

La nova resposta del règim, ara contra els observadors de l'ONU, arribava ahir poc després que un informe de la representant especial de l'organització per als Infants en Conflictes Armats acusés les tropes del règim de torturar nens i de fer-los servir d'escuts humans lligant-los a sobre de tancs, vehicles blindats i autobusos davant les forces opositores.

"Les morts i mutilacions de nens en el foc creuat és un fet que veiem en molts conflictes, però les tortures de nens detinguts, nens de 10 anys, és fora del comú, no ho havíem vist mai abans", va declarar ahir l'autora de l'informe, Radhika Coomaraswamy a la cadena britànica BBC. Les tortures inclouen cops, retencions en posicions doloroses, assots amb cables elèctrics, cremades amb cigarrets i fins i tot electroxocs a nens i nenes d'entre 8 i 13 anys. Tortures molt similars a les denunciades per Human Rights Watch a adults mesos enrere.

L'informe també destaca que les escoles han estat l'objectiu de raids tant terrestres com aeris i que s'han utilitzat de bases militars i centres de detenció. L'ONU assenyala tant l'exèrcit del règim com les forces d'intel·ligència del règim i les xabiha , els sicaris fidels a Al-Assad, com a autors de les tortures, i també d'abusos sexuals i execucions sumàries, incloent-hi mutilacions, de nens de 10 anys.

Menors a les files dels rebels

De totes maneres, l'oposició armada al règim no se salva de les acusacions, i la representant especial de l'ONU també va assegurar que per primera vegada els havien parlat "de nens reclutats per l'Exèrcit Sirià Lliure, principalment en tasques mèdiques i de servei, però al front".

stats