LA SORTIDA DE L'AFGANISTAN
Internacional 03/09/2012

L'OTAN, víctima del 'foc amic'

L'OTAN no vol entrenar més policies afganesos fins que no s'investiguin a fons les seves connexions amb la insurgència talibana. 45 soldats aliats han mort en un any per trets d'uniformats afganesos.

Carme Colomina
3 min

BARCELONALa desconfiança cada cop més profunda entre l'OTAN i el govern de Hamid Karzai complica la ja llarga i difícil retirada de les tropes aliades de l'Afganistan. Dimecres tres soldats australians van morir pels trets d'un home vestit amb l'uniforme de l'exèrcit afganès. Va ser l'últim de molts atacs. Quaranta-cinc des que va començar l'any. El mes d'agost ha estat dels més mortífers i l'Aliança Atlàntica ha decidit prendre mesures. James Graybal, portaveu de la missió de l'OTAN a Kabul, va confirmar ahir la suspensió temporal de l'entrenament de nous reclutes fins que no hi hagi una investigació a fons sobre la possible infiltració de la insurgència talibana entre les files dels aspirants a formar part del cos de policia local o de les forces d'operacions especials, que els soldats de l'Aliança s'encarreguen de formar. Un 14% de les baixes que han patit els aliats aquest any han estat víctimes d'uniformats afganesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquests atacs des de dins -des de les files dels que han de ser els futurs responsables de la seguretat a l'Afganistan un cop la retirada total de l'OTAN sigui efectiva a finals del 2014- demostren la fragilitat de la transició afganesa. Cada estiu, amb l'arribada del bon temps, s'intensifiquen els atacs de la insurgència i el president Hamid Karzai no aconsegueix imposar el seu control. Les infiltracions dels talibans s'estenen més enllà dels seus feus, les províncies de Kandahar i Helmand -al sud del país-, i desestabilitzen un desplegament internacional que ja ha començat a reduir efectius.

La setmana passada, Karzai va destituir el cap dels serveis d'intel·ligència, Rahmatulà Nabil, a qui els mitjans de comunicació responsabilitzaven de l'increment dels atacs interns contra l'Aliança. També durant l'agost, i després que la violència creixés arreu del país, Karzai va rellevar els titulars de Defensa i d'Interior amb la intenció de renovar la cúpula de la seguretat. Però la confiança aliada en les forces afganeses ha patit massa cops els últims mesos i està molt malmesa.

Una milícia sota sospita

La policia local afganesa és una milícia creada fa dos anys per garantir la seguretat en aquelles zones rurals del país on les forces oficials de Hamid Karzai no han aconseguit imposar la seva autoritat. Des del principi aquestes milícies han arrossegat sospites i acusacions d'abusos i corrupció generalitzada. Les tropes dels Estats Units, que s'encarregaven en aquests moments de la formació d'un miler de reclutes de la policia local, van anunciar ahir que no reprendran els entrenaments fins que no hagin revisat els historials dels 16.000 membres que actualment té la milícia.

Aquest cos tan qüestionat era un dels projectes insígnia del general nord-americà David Petraeus, rellevat l'any passat. La milícia hauria de garantir el traspàs de la seguretat de mans de l'OTAN a un cos local que eviti el buit de poder en aquelles zones fora de l'abast de Karzai quan la retirada internacional sigui total.

El successor de Petraeus, el general John Allen, va declarar ahir que una quarta part de les morts per suposat foc amic han estat perpetrades per insurgents talibans que s'havien infiltrat entre les forces de seguretat afganeses. La resta, segons reconeixerien fonts aliades, serien molt probablement fruit d'enfrontaments personals.

L'OTAN ha especificat que, de moment, només aturen els nous reclutaments, però que seguiran col·laborant amb els 350.000 efectius que l'exèrcit i la policia nacional afganesa tenen desplegats arreu del país.

Més control intern

La policia local no és l'única en el punt de mira. Els tres soldats australians assassinats aquesta setmana a la província de l'Oruzgan, al sud del país, van ser víctimes d'un suposat membre de l'exèrcit oficial afganès, que també ha estat format pels aliats.

L'exèrcit afganès ha posat en marxa noves mesures per intentar desactivar les infiltracions talibanes. S'ha establert un sistema d'informació anònim perquè els soldats puguin comunicar qualsevol activitat sospitosa que detectin entre els companys, ha augmentat la presència d'equips de la contraintel·ligència afganesa entre les tropes oficials i s'ha prohibit la venda d'uniformes per limitar-ne l'accés.

stats