DEBAT ENERGÈTIC
Internacional 18/04/2014

L’energia nuclear revifa tres anys després de Fukushima

El Japó fa marxa enrere i vol reobrir les centrals atòmiques

i
Marc Vidal
2 min

BarcelonaTres anys després de Fukushima, l’energia nuclear sembla que revifa. Ni els temors provocats per les conseqüències del pitjor accident nuclear viscut després de Txernòbil, ni tan sols el cost econòmic de la gestió del desastre, que podria acabar superant els 41.200 milions d’euros en quaranta anys, han aconseguit rebaixar la velocitat de creuer en l’expansió de la generació atòmica al món.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Potser sí que durant tres anys s’ha notat una petita frenada, però les perspectives per al 2030 apunten que la capacitat nuclear instal·lada arreu del món s’haurà incrementat un 26% en l’escenari més pessimista. És la conclusió d’un estudi de la consultora Roland Berger publicat aquest mes, que xifra en una setantena els reactors que estan en construcció aquest 2014, la meitat dels quals a la Xina i a Rússia. I es calcula que, en termes relatius, només s’han clausurat nou unitats nuclears al món des de Fukushima.

“Aquest informe és un dels molts que s’han fet i després no s’han complert. També l’any 2000 havíem de tenir una capacitat immensa i no s’hi va arribar ni de bon tros”, explica Marcel Coderch, enginyer especialitzat en energia nuclear. “L’energia nuclear no va a més. Hi ha reptes com el fracking als Estats Units, que ha fet baixar el preu del gas i posa en qüestió la rendibilitat de les centrals atòmiques”, alerta Coderch.

Però l’exemple més evident que el record de Fukushima s’esborra és al Japó mateix, on el govern del primer ministre, Shinzo Abe, acaba d’aprovar la reobertura de les seves centrals nuclears, tancades des del desastre del 2011. Abe ha eliminat l’objectiu fixat pel govern precedent d’abandonar l’energia nuclear progressivament fins al 2040 amb l’argument que cal una font energètica més estable i més econòmica per abastir el país.

“Les pors de després de Fukushima trigaran molt a esvair-se i l’oposició social a la reconnexió nuclear al Japó continua sent alta, per sobre del 50%”, explica l’analista de la Casa Àsia Guillermo Martínez, que tot i així destaca que “la popularitat del primer ministre continua sent molt elevada en comparació amb els seus predecessors immediats”, una estadística que avala les polítiques de Shinzo Abe també en un camp tan polèmic com el nuclear.

stats