Internacional 06/09/2012

L'expresident Clinton, ara reinvindicat

Amy Chozick
3 min
Bill Clinton es dedica ara a la filantropia i viatja arreu del món per visitar projectes de la seva fundació.

THE NEW YORK TIMES / KAYONZA (RUANDA)Bill Clinton no podia parar de parlar de la soja. Durant tot el sopar a Kigali, acompanyat d'un bon grapat d'exassessors polítics i donants adinerats, va recitar el preu de la soja ("Fins ara mai havia superat els 8 dòlars, i ara està a 16") i va exaltar les seves virtuts com a cultiu miraculós ("Pots fer-la créixer amb només una fina capa de terra"). L'endemà ell i la seva filla, Chelsea, van fer un tour per una futura planta de processament de soja a la capital de Ruanda, trepitjant la terra vermella de la zona en construcció, als peus d'un turons de verd boirós. Clinton va treure's d'un cop una mosca que li perseguia l'ull just abans de predir que les demandes es dispararan. "Els xinesos no poden beure llet, per tant, depenen de la soja", va dir.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però quan el gerent de la planta li va demanar de tornar-hi l'any vinent, quan la producció ja donarà feina a uns 1.400 agricultors, Clinton va capgirar ràpidament la situació i la va redirigir cap al seu futur. "Jo sóc més gran que tu", va respondre-li. "Tot dependrà de si encara estic en dansa".

En les seves converses, Clinton sovint dóna la sensació que sent que viu un temps prestat. I el món en què es mou actualment -el d'un filantropista global que viatja amunt i avall curant els mals del món difonent el seu llegat- està molt lluny del terreny pantanós de la política partidista en què ha aterrat aquesta matinada a la cita demòcrata de Charlotte.

En un moment clau de la convenció, normalment reservat per al vicepresident, Clinton ha oficialitzat Obama com a candidat a la reelecció. La invitació del president nord-americà posa de manifest com Bill Clinton ha sabut renovar la seva imatge i restaurar la seva relació desgastada amb el Partit Demòcrata després que Obama derrotés la seva dona en les primàries del 2008. I això alhora demostra com el candidat demòcrata es veu ara més necessitat que mai per confiar en un predecessor que llavors no va parar de criticar.

Per molts demòcrates el nou Bill Clinton pot tornar a connectar amb els votants rurals i els treballadors blancs, uns grups vitals per a la reelecció d'Obama amb els quals el president no ha tingut gaires bons resultats. El renovat estatus de Clinton el converteix en un aliat clau de l'actual administració.

"Els missatges d' esperança i de canvi ja no quallen com el 2008", diu Hank Sheinkopf, consultor polític dels demòcrates que treballava per a l'administració Clinton. "Bill Clinton representa l'Amèrica que Barack Obama necessita fer ressorgir".

Als seus 66 anys, ha sobreviscut a la majoria dels homes de tota la seva família. L'home que era conegut per recórrer sovint als McDonalds i a qui van sotmetre a un bypass quàdruple el 2004 ara ja no menja carn ni pren productes làctics. El seu cos esprimatxat sembla gairebé fràgil i i antinatural al costat d'una personalitat tan descomunal.

Una figura fràgil

Davant la possible perspectiva d'un futur sense Bill Clinton, la seva família ja està consolidant la William J. Clinton Foundation, una organització benèfica que van llançar el 2001. La seva dona, la secretària d'Estat, Hillary Clinton, ja ha dit que tornarà a la filantropia un cop acabat el primer mandat d'Obama. I la seva filla ja ha assumit un paper més actiu en els últims anys. "Li vaig dir: Chelsea, has d'aguantar si vols tenir una vida amb impacte públic", va dir Bill Clinton.

stats