POPULISME I XENOFÒBIA
Internacional 02/10/2012

L'extrema dreta grega ja és la tercera força als sondejos

Liz Alderman
2 min
L'extrema dreta grega ja és  la tercera força als sondejos

THE NEW YORK TIMES / ATENESVa ser un dels vídeos més vistos per internet a Grècia a l'agost. Mostra com 40 homes vestits de negre, liderats per Iorgos Germenis -un diputat del partit d'extrema dreta Alba Daurada-, caminen per un mercat de nit a la ciutat de Rafina demanant a tots els venedors ambulants que ensenyin la seva llicència de la parada. Alguns obeeixen i cap problema, però l'acció ràpidament es precipita. Uns homes amb samarreta negra i l'eslògan del partit destrueixen una paradeta a cops d'asta de banderes gregues. "Hem detectat immigrants il·legals venent els seus productes", explica Germenis en el vídeo. "Hem fet el que l'Alba Daurada ha de fer. I ara anem a l'església a mostrar els nostres respectes a la Mare de Déu".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fa pocs mesos l'Alba Daurada era un nom que s'havia de xiuxiuejar a Grècia. Ara, però, només tres mesos després que el partit d'extrema dreta creixés amb força al Parlament, sembla que la formació va en boca de tothom. A les cafeteries, als taxis, als bars... Els grecs de tots els espectres polítics discuteixen l'increment palpable de la presència de l'Alba Daurada, que ha guanyat popularitat als últims sondejos polítics tot i l'augment de les campanyes de vigilància del grup i els atacs a immigrants.

Els rèdits electorals arriben enmig del creixent desencís per l'increment de la immigració il·legal i davant d'un govern liderat pel primer ministre conservador, Andonis Samaràs, forçat pels creditors internacionals a desenvolupar més plans d'austeritat, molt impopulars, per valor de 12.000 milions d'euros. Segons els últims sondejos, si Grècia celebrés altre cop eleccions aviat l'Alba Daurada podria convertir-se en la tercera força al Parlament, just darrere del partit de Samaràs -Nova Democràcia- i la formació d'esquerres Syriza. Actualment l'Alba Daurada és la cinquena força, amb 18 dels 300 diputats.

"Tenim una gran crisi socioeconòmica en què centenars de milers de grecs estan perdent terreny", explica Nikos Demertzis, professor de sociologia política a la Universitat d'Atenes. "I alhora tenim un nombre creixent d'immigrants a Grècia, molts sensepapers. Això està creant un context explosiu amb tots els paràmetres clàssics per a l'eclosió d'un grup d'extrema dreta com l'Alba Daurada".

Una alternativa a Samaràs

L'estratègia de la formació xenòfoba és molt similar a la que van utilitzar durant les legislatives del juny. Carreguen contra els immigrants, assegurant que augmenten la criminalitat i agreugen les males condicions econòmiques, mentre que comencen a obrir seus en llocs on hi ha molts grecs en la diàspora, com Nova York i Austràlia.

Però l'argument que convenç la majoria és que són una alternativa al govern de Samaràs. "Com no hem d'estar enfadats si ens prenen tot el que tenim?", pregunta retòricament Iakovos Zorzios, de 73 anys, un jubilat a qui han retallat la pensió. "Com poden no esperar que donem suport a l'Alba Daurada?"

stats