LLIBERTAT DE PREMSA
Internacional 03/03/2014

Marginedas, lliure després de 6 mesos de segrest a Síria

El veterà corresponsal de guerra torna a casa en bon estat de salut

Cristina Mas
3 min
LLIURE, PER FI Marc Marginedas en arribar a l’aeroport del Prat en un avió militar.

BarcelonaAhir es van acabar els sis mesos de malson de Marc Marginedas, corresponsal de guerra d’ El Periódico, i dels seus familiars, amics i companys. El veterà periodista va ser alliberat de matinada després de gairebé sis mesos segrestat a Síria en mans de jihadistes de l’Estat Islàmic de l’Iraq i el Llevant (ISIL). Després de superar un reconeixement mèdic va ser traslladat en un avió militar a l’aeroport del Prat, on el van rebre la seva família, el director del diari, Enric Hernàndez, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. Marginedas es va sotmetre a un reconeixement mèdic, però segons fonts del diari el seu estat de salut és bo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En saber-se la notícia de l’alliberament, a la seu d’ El Periódico es van viure escenes d’emoció. “Hem sentit una alegria immensa i hem respirat tranquils: aquí els companys s’abraçaven emocionats. Han estat sis mesos llarguíssims”, relatava Marta López, cap de la secció d’internacional. “Però la felicitat no serà completa fins que siguin posats en llibertat Javier Espinosa i Ricard Garcia Vilanova”, afegia en referència als companys que continuen segrestats a Síria, entre una trentena d’informadors estrangers, un centenar de professionals locals i cooperants de Metges Sense Fronteres i la Creu Roja. Síria s’ha convertit en el país més perillós del món per als periodistes, segons tots els organismes internacionals defensors de la llibertat de premsa.

Companys, amics, familiars i alumnes de Marginedas s’han manifestat cada dimecres a la tarda a la porta del diari per exigir-ne l’alliberament. A més el rotatiu s’ha esforçat a difondre a través de les xarxes informacions, fins i tot en àrab, per acreditar que Marginedas és periodista i desmentir l’acusació dels captors que es podia tractar d’un espia. “Volem donar les gràcies als companys per no haver defallit mai en les concentracions dels dimecres i mostrar la nostra admiració a la família per la seva generositat i fortalesa”, va apuntar Imma Muñoz, membre del comitè professional d’ El Periódico.

Tothom confia en l’experiència de Marginedas per superar les seqüeles dels sis mesos de captiveri. A mitjans dels noranta va ser un dels pocs periodistes occidentals que va cobrir la cruenta guerra civil d’Algèria. El seu destí següent va ser la corresponsalia de Moscou i la Guerra de Txetxènia, des d’on va escriure en brillants cròniques la caiguda de Grozni a mans de les tropes russes. El 2002 va tornar a Barcelona i des d’aleshores ha cobert gairebé tots els grans conflictes: des de l’Iraq, l’Afganistan i el Líban fins a Darfur. En els últims anys va cobrir les revolucions àrabs des de la caiguda de Ben Ali a Tunísia fins a la Guerra de Líbia.

“Sempre ha costat frenar-lo”

“Sempre ha costat frenar-lo, i mai ha calgut animar-lo a marxar -escriu el seu company de secció Albert Guasch-. Abans d’aquest últim i desgraciat viatge a Síria es va passar dies verbalitzant la seva absoluta predisposició a pujar a l’avió. Durant dies vam intentar ignorar-lo com a pur mecanisme d’autodefensa. I va tornar a marxar, a una guerra més, carregat de medicines, com solia fer per ajudar de passada els civils que pateixen”.

Marginedas va ser segrestat als voltants de la ciutat de Hama el 4 de setembre, i traslladat en diverses ocasions en les zones sota control rebel. Segons ell mateix va explicar ahir, la intensificació dels enfrontaments entre grups rebels al nord del país en els últims mesos van incrementar la freqüència i perillositat d’aquests trasllats.

El van segrestar juntament amb el seu xòfer en un control de carretera. Portava només tres dies a Síria, i havia entrat al país a través del pas fronterer de Reyhanli, al sud de Turquia, acompanyat per combatents de l’Exèrcit Sirià Lliure. Volia cobrir la percepció dels sirians del que aleshores semblava una imminent intervenció nord-americana contra el règim d’Al-Assad i investigar l’atac amb armes químiques del 21 d’agost als afores de Damasc.

Després de dos dies sense notícies de Marginedas, el diari va poder confirmar que havia estat segrestat pel grup islamista, sota l’acusació de ser un espia occidental. El mitjà va intentar dur a terme gestions discretes per aconseguir un alliberament ràpid però el 23 de setembre, constatant que no s’obria cap via fiable, seguint el consell dels representants del govern espanyol va fer públic el segrest.

stats