EL NOU EIX FRANCO-ALEMANY
Internacional 16/05/2012

'Merkollande', l'última esperança per a Grècia

Berlín promet ara estímuls econòmics per a una Grècia abocada a noves eleccions. La primera reunió entre François Hollande i Angela Merkel referma el compromís perquè els grecs no deixin l'euro.

Isaac Lluch
3 min
'MERKOLLANDE' JA ÉS REAL
 Merkel i Hollande passen revista a la guàrdia d'honor  de la cancelleria en la seva primera trobada a Berlín.

BERLÍNEl caos polític a Atenes horroritza Europa. Brussel·les i Berlín veuen la nova cita a les urnes a Grècia com un referèndum sobre l'euro que Angela Merkel sempre havia volgut evitar. La majoria dels grecs -segons les enquestes, un 70%- volen continuar a l'eurozona, per bé que esperen un canvi de rumb polític que no segueixi el dictat pur de l'austeritat i qüestionen -també majoritàriament- la duresa de les mesures imposades per la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. L'esperança grega és François Hollande, o més aviat els efectes que es poden derivar de la nova conjunció Merkollande . El nou eix franco-alemany va formular ahir un compromís nou perquè "el dia 17 de juny -deia Hollande- els grecs refermin el seu compromís amb la zona euro". La cancellera alemanya reconeixia, a més, que havia parlat amb el president grec i amb el líder de Nova Democràcia -tots dos del seu color polític- per dir-los que estan disposats "a fer el que calgui per ajudar". Les noves eleccions gregues s'interpreten com un referèndum en una eurozona amenaçada per les especulacions d'una sortida de Grècia de la Unió Monetària.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Nova oferta a Atenes

"Hem de permetre que Grècia trobi solucions a la seva situació amb programes de creixement i altres accions", va apuntar el president francès, mentre reiterava el suport que també va donar Merkel: "Volem que Grècia es mantingui a la zona euro". "Una moneda comuna també té responsabilitats comunes. No és només un projecte monetari, sinó també polític", va concedir la cancellera. Tots dos líders van coincidir que "s'han de complir" els compromisos firmats amb la UE i el Fons Monetari Internacional.

Merkel i Hollande van destacar que eren conscients que "la majoria de grecs volen quedar-se a la zona euro", però que respectaran "la seva autonomia a decidir". Efectivament, els ciutadans hel·lens tenen por de tornar al dracma, però ningú vol tampoc que l'estricta política d'estalvi que estrangula la seva economia els acabi d'escanyar. Hollande aporta en aquest sentit un nou alè. També l'última derrota electoral de Merkel al land de Rin del Nord - Westfàlia obliga la cancellera a replantejar-se posicionaments.

Hollande a l'Elisi

El líder socialista francès va ser investit ahir com a flamant president del seu país no sense èpica, o, si es vol, poesia. Va ser entronat amb aigua, aire i foc. Va aguantar estoicament un xàfec mentre saludava els parisencs pels Camps Elisis, aturant-se en cada semàfor en vermell. Al cap de poques hores, Hollande va volar cap a Berlín per trobar-se amb la cancellera, però a mig camí el seu avió va ser impactat per un llamp, que va obligar-lo a tornar a la capital francesa per agafar una altre avió i redirigir-se a la trobada amb Merkel amb una hora i quart de retard.

La relació més important d'Europa va començar de la manera més tempestuosa. "Era el meu desig arribar de seguida a Berlín, perquè no ens coneixíem amb la cancellera, i també perquè vull constatar les bones relacions entre Alemanya i França. L'amistat franco-alemanya és molt important i de llarga tradició", va expressar Hollande, sense trigar a "posar sobre la taula el creixement" com a alternativa a les mesures d'austeritat.

Alemanya i França saben que han de negociar i buscar ponts conciliadors. No en va el nou primer ministre francès, nomenat ahir, Jean-Marc Ayrault, és un pragmàtic exprofessor d'alemany i gran coneixedor de la cultura germànica.

Buscant l'acord entre diferències

Sobre les divergències de discursos dels dos líders, la cancellera va desdramatitzar: "En la política estranyament tinc por". "M'alegrarà debatre sobre les diferències", va indicar mentre deixava anar que la paraula creixement admet molts matisos però que, en tot cas, Alemanya i França treballaran per presentar una proposta comuna a la pròxima cimera a Brussel·les.

Després de menysprear Hollande durant la campanya electoral francesa, Merkel va utilitzar ahir el seu to més conciliador. Fins i tot va bromejar que l'incident del llamp en el vol d'Hollande podia ser un "bon presagi" sobre la fortalesa de les noves relacions franco-alemanyes. Hollande va ser rebut amb honors militars, va escoltar La marsellesa i va caminar per una catifa vermella. L'anècdota és que caminant-hi va topar amb l'amfitriona. Un altre presagi?

stats