POLÈMICA SOBRE LA PRIVACITAT ALS ESTATS UNITS
Internacional 17/08/2013

La NSA violava la seva normativa

Una nova filtració de Snowden evidencia l'escàs control dels programes d'espionatge pel Congrés

Charlie Savage
3 min

The New York Times / Washington.L'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units va violar la privacitat tant de nord-americans com de ciutadans que estaven de visita al país fins a 2.776 vegades en un sol any, segons una auditoria interna filtrada per l'extècnic de l'agència Edward Snowden i difosa ahir pel Washington Post .

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les violacions, segons un informe del maig del 2012, provenien de diferents "incidents", tant dels operadors com del sistema: la majoria eren una "investigació inadequada o insuficient" abans de seleccionar els objectius per intervenir-los el telèfon.

La majoria del casos -1.904- serien els anomenats roamers , és a dir, un grup important d'estrangers que tenien intervingut el telèfon en territori nord-americà sense una ordre judicial dels Estats Units tot i ser obligatòria. Molts dels casos, concentrats en un trimestre, serien perquè molts ciutadans xinesos amb els telèfons intervinguts haurien visitat els seus familiars als EUA durant les vacances d'any nou del calendari xinès.

Les últimes filtracions de Snowden tornen a treure a la llum les intrusions en la privacitat dels nord-americans i com la NSA tracta les violacions de les seves pròpies normatives. Snowden, que actualment té asil temporal a Rússia, hauria fet arribar els documents al Washington Post fa uns mesos.

El rotatiu nord-americà, que no ha difós tots els documents citats en l'article, hi va trobar més controvèrsies. El 2008, per exemple, no es va informar el Tribunal de Vigilància d'Intel·ligència Estrangera dels Estats Units ni el Congrés que s'havien registrat un "gran nombre" de trucades de Washington sense demanar una ordre judicial per culpa d'un error de programació que va confondre el prefix telefònic del districte, el 202, amb el codi internacional d'Egipte, el 20.

Jameel Jaffer, de la Unió Americana de Llibertats Civils, va "sorprendre's" per la majoria de les violacions de privacitat, si bé va considerar que algunes eren més preocupants que d'altres.

Deficiències en el sistema

La NSA va respondre-hi amb un comunicat en què defensava que les seves activitats de vigilància eren "contínuament supervisades i auditades internament i externament", un fet que rebaten les filtracions.

"Quan la NSA comet un error mentre compleix la seva missió d'intel·ligència a l'estranger, l'agència informa del problema tant la jerarquia interna com els supervisors federals. I de manera agressiva arriba al fons de la incidència", afegia el comunicat.

Un altre document filtrat revela el procediment que havien de seguir els analistes de la NSA per espiar sota la llei FISA, que permet realitzar escoltes telefòniques sense haver de demanar una ordre judicial a nivell federal. Sota aquesta norma, n'hi ha prou amb l'aval del tribunal d'espionatge si l'objectiu no és un ciutadà nord-americà. Segons el document, els analistes només havien d'enviar un document amb una descripició de per què volien punxar el telèfon amb "una frase curta" i evitar detalls i informació sobre la persona escoltada. "Cal registrar-ho però no volem que ningú pugui accedir a informació extra".

Un breu article en un butlletí intern de la NSA també revela el contingut d'una sentència de 80 pàgines el 3 d'octubre del 2011, en què el Tribunal de Vigilància d'Intel·ligència va dictaminar que l'agència havia violat la Quarta Esmena. Segons la justícia, la NSA va captar informació de "Múltiples Transaccions de Comunicació" que arribava a través de xarxes de fibra òptica en territori nord-americà de manera "deficient per raons legals i constitucionals".

Sentència encoberta

En el comunicat, la NSA va al·legar que es tractava d'un problema "molt específic i molt tècnic" del qual va informar tant el tribunal com el Congrés un cop "va ser identificat i entès". Després de la sentència, segons reconeix l'agència, es van endurir les proteccions de privacitat per als ciutadans nord-americans i es va permetre continuar amb l'espionatge.

stats