PRÒXIM ORIENT
Internacional 30/09/2014

Netanyahu: “Hamàs és l’EI”

El líder d’Israel adverteix que un Iran nuclear serà pitjor que els jihadistes

Núria Ferragutcasas
4 min

WashingtonEl primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va comparar ahir l’Estat Islàmic (EI) amb Hamàs davant l’Assemblea General de les Nacions Unides i va advertir que un Iran nuclear és una amenaça pitjor que la dels jihadistes. De fet, la guerra dels Estats Units -amb el suport de més de 50 països- contra la milícia de l’EI que opera a l’Iraq i Síria va ser el fil conductor del seu discurs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Netanyahu va criticar els països que van condemnar Israel per la guerra contra Hamàs a Gaza de l’estiu passat però ara elogien el president dels EUA, Barack Obama, per atacar els militants de l’Estat Islàmic. Per ell, l’Estat Islàmic i Hamàs “són branques del mateix arbre verinós” i comparteixen “el mateix fanatisme”. Així, amb aquest argument, va justificar els atacs d’Israel a Gaza, que van causar la mort d’uns 2.000 palestins, la majoria civils. “Hamàs és l’EI i l’EI és Hamàs”, va sentenciar.

Resposta a Palestina

El líder israelià va pujar a la tribuna de l’Assemblea General amb l’objectiu “d’exposar les mentides” que s’han dit sobre el seu país. Les seves paraules van ser la resposta al discurs del president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, de divendres passat en el mateix hemicicle, i en les quals va acusar Israel de lliurar “una guerra genocida” a la franja de Gaza.

“Israel va fer tot el possible per minimitzar les víctimes civils palestines i Hamàs va fer tot el possible per maximitzar-les”, va assegurar Netanyahu. A més, va acusar Hamàs d’utilitzar els civils com a escuts humans durant l’última ofensiva d’Israel a Gaza. “Nosaltres vam utilitzar míssils per protegir els nostres nens i ells van utilitzar els seus nens per protegir els seus míssils”, va dir mentre ensenyava una fotografia on es podien veure dos llançacoets al costat de tres nens.

Amb la imatge, el primer ministre va buscar el mateix impacte que va aconseguir fa dos anys amb un dibuix d’una bomba per explicar la “línia vermella” que la comunitat internacional havia de fixar per evitar que l’Iran continués amb el seu programa nuclear.

D’altra banda, Netanyahu va denunciar els ajuts que Hamàs rep de l’Iran i també va comparar la República Islàmica amb l’Estat Islàmic. Segons ell, un Iran amb armes nuclears suposaria una amenaça molt més gran per al món que la milícia jihadista.

“No s’equivoquin, l’Estat Islàmic ha de ser derrotat”, ha puntualitzat Netanyahu. “Però derrotar l’EI i deixar l’Iran com a potència nuclear és guanyar la batalla però perdre la guerra”. Per això, va afirmar que la capacitat nuclear de l’Iran “ha de ser totalment desmantellada”.

El primer ministre israelià es va mostrar molt escèptic amb les actuals negociacions de Teheran amb les cinc potències del Consell de Seguretat de l’ONU (EUA, Xina, Rússia, Regne Unit, França) més Alemanya. La disposició dels líders iranians a dialogar és, segons Netanyahu, “encantadora”, però només busca aconseguir que Occident aixequi les sancions internacionals. “Així, vol eliminar els obstacles en la ruta d’accés de l’Iran a la bomba”, va dir.

També va comparar declaracions de dirigents iranians amb les de terroristes islamistes per assegurar que l’Iran també busca augmentar la seva influència a la regió i establir “un govern mundial islàmic”. Per això va dir que deixar que la República Islàmica aconsegueixi fabricar una bomba atòmica és com deixar que l’Estat Islàmic tingui accés a les armes nuclears.

Programa nuclear de l’Iran

Les advertències de Netanyahu van arribar tres dies després que el president de l’Iran, Hassan Rouhani, es mostrés optimista sobre un acord per al programa nuclear del seu país. En el seu discurs a l’ONU, Rouhani va donar suport amb matisos als esforços internacionals per combatre l’Estat Islàmic. Teheran veu la milícia sunnita jihadista com una amenaça no sols pel seu país sinó també pel Pròxim Orient.

Aquests dies, durant la celebració de l’Assemblea General, l’Iran i les sis potències mundials es van reunir a l’ONU, a Nova York, per intentar superar alguns obstacles de la negociació. L’Iran fa temps que nega que el seu programa nuclear tingui com a objectiu la construcció d’una arma nuclear i demana que s’eliminin les sancions contra el seu país. En les pròximes setmanes, les parts es reuniran de nou a Europa, que s’han donat fins al 24 de novembre per arribar a un pacte.

Per la seva banda, Netanyhau visitarà demà la Casa Blanca. El mandatari espera que el president Obama li asseguri que farà tot el possible per evitar que l’Iran obtingui la capacitat de produir armes nuclears.

Ghani, nou president de l’Afganistan

Ashraf Ghani va jurar ahir el càrrec de president de l’Afganistan amb dos grans reptes sobre la taula: el rebrot de la insurgència dels talibans i la difícil situació econòmica del país. A pocs mesos de la retirada de les tropes de l’OTAN en aquest país, la cerimònia d’ahir és el primer relleu presidencial democràtic en la història recent de l’Afganistan, després d’un convuls procés electoral que s’ha allargat sis mesos més del previst per denúncies de frau. Ghani substitueix Hamid Karzai, president des de la invasió dels Estats Units que va derrocar els talibans l’any 2001.

stats