CONVENCIÓ DEMÒCRATA
Internacional 07/09/2012

Obama vol quatre anys més per culminar el canvi

Núria Ferragutcasas
4 min

CHARLOTTE (CAROLINA DEL NORD)Ni en un gran estadi, ni davant d'unes solemnes columnes gregues i sense l'halo de líder transformador d'aquell històric estiu del 2008. El president Barack Obama es preparava ahir a la nit -aquesta matinada a Catalunya- per acceptar la candidatura del Partit Demòcrata, per a la seva reelecció en les eleccions del 6 de novembre, al Times Warner Arena de Charlotte, a Carolina del Nord. L'amenaça de pluja, però també el desencís dels votants amb el govern d'Obama, va deslluir la festa demòcrata.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La meteorologia va obligar a fer l'al·locució a cobert, i en lloc de les 74.000 persones que s'esperaven a l'Estadi Bank of America, només 20.000 estava previst que escoltessin un discurs del seu ídol que es preveia més realista. Barack Obama tenia la intenció de demanar als nord-americans quatre anys més per culminar el canvi promès. I per mesurar l'èxit de la intervenció, segons els analistes, la clau era veure la seva capacitat de reconciliar les grans expectatives que va crear fa quatre anys amb els resultats agredolços que ha aconseguit.

"El canvi és dur i lent, però al final sempre arriba", va dir Michelle Obama durant el discurs estel·lar de la primera jornada de la convenció demòcrata. L'expresident Bill Clinton afegia, un dia després: "Cap president, ni jo ni cap dels meus predecessors, hauria pogut reparar en només quatre anys tots els danys que es va trobar". Els demòcrates s'han esforçat aquests dies per transmetre la idea que el país ha avançat en els últims anys, tot i que encara no s'ha recuperat del tot de la profunda crisi del 2008.

El desig dels seus seguidors

"Espero que el president surti a l'atac i defensi tots els èxits que ha aconseguit, especialment la reforma sanitària", va dir Lenzy Angerholz, una jove estudiant de Washington, hores abans de la declaració del president. Steve Amos, un biòleg de Vermont que escoltava ahir atentament la votació per la nominació de Barack Obama, va afirmar, convençut, que el president "mereix quatre anys més per acabar la feina". "M'agrada Obama, perquè ell és realment un dels nostres, de la classe mitjana".

Els crits de "quatre anys més" s'han sentit molts cops aquests dies a Charlotte. I precisament això, un nou mandat per al president Obama, és el que va demanar Bill Clinton dimecres a la nit. L'expresident va eliminar qualsevol dubte sobre el seu compromís amb el president i va deixar clar que les picabaralles dels dos líders durant les primàries de fa quatre anys entre Barack Obama i la seva dona, Hillary Clinton, són cosa només del passat.

Bill Clinton va fer una defensa apassionada de les polítiques econòmiques i socials del govern d'Obama davant una audiència totalment entregada. Amb un to a voltes irònic, l'expresident també va atacar la visió econòmica dels republicans i va assegurar que el candidat republicà, Mitt Romney, no és la persona adequada per liderar els Estats Units. "A Tampa l'argument republicà contra la reelecció del president va ser simple: nosaltres li vam deixar un desordre total i ell no ha estat capaç de fer net del tot, així que feu-lo fora i poseu-nos a nosaltres al seu lloc", va dir, entre algunes riallades dels delegats.

Clinton va advertir que un vot pels republicans i per Romney és tornar a les polítiques que van provocar la pitjor crisi econòmica des de la Depressió dels anys 30.

En els seus 50 minuts de discurs, Clinton va enumerar, al seu parer, cadascun dels èxits aconseguits pel president Obama durant els últims quatre anys, entre els quals, el rescat de les empreses automobilístiques, l'augment de les beques universitàries, la igualtat de salaris entre homes i dones i la reforma sanitària.

Finalment, l'expresident demòcrata va afirmar que aquest novembre els votants hauran d'escollir entre dues visions de país. "Si voleu una societat en què cadascú vagi a la seva, en què el guanyador s'ho emporti tot, hauríeu de donar el vostre suport als republicans. Si voleu un país en què la prosperitat i la responsabilitat siguin compartides, una societat en què tots estiguem units, aleshores hauríeu de votar per Barack Obama i Joe Biden", va rematar.

Rics i pobres

S'esperava que aquesta fos la línia principal del discurs de Barack Obama. En una entrevista recent a la revista Time , el president va explicar que el seu objectiu era i és aturar la pèrdua de seguretat econòmica de la classe mitjana. "En aquesta elecció, els votants tindran dues opcions molt clares", va dir, i va posar com a exemple que ell vol apujar els impostos als més rics, els que cobren més de 250.000 dòlars, per assegurar la igualtat d'oportunitats per a tothom, mentre que el pla econòmic de Mitt Romney suposarà un augment dels impostos per als treballadors de 2.000 dòlars a l'any per pagar les retallades d'impostos per a milionaris.

El president Obama també va rebre el suport d'una de les polítiques més apreciades per les bases progressistes del partit. Elisabeth Warren, aspirant a recuperar l'escó del difunt senador Ted Kennedy per Massachusetts, va fer aixecar l'ànim als demòcrates. Warren va criticar els republicans perquè diuen que no creuen en el govern i va assegurar que, contràriament al que creu Romney, les empreses no són persones. "Les persones tenen cors, fills, treballen, es posen malalts, ploren, ballen. Viuen, estimen i moren. I això és el més important. No governem aquest país per les empreses, ho fem per la gent, i per això necessitem Obama", va dir.

stats