Internacional 12/08/2012

Pànic per dos terratrèmols al nord-oest de l'Iran

Ara
1 min
Habitatges destruïts en un carrer de Varzaqab, a 60 quilòmetres de la ciutat de Tabriz.

BARCELONADos forts terratrèmols van sacsejar ahir el nord-oest de l'Iran, una zona amb una intensa activitat sísmica. En tancar aquesta edició, el balanç provisional era de 180 morts i 1.300 ferits, però en caure la nit els equips de rescat encara no havien pogut arribar a la seixantena de pobles afectats i les autoritats advertien que la xifra de víctimes pot ser molt superior.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els sismes es van localitzar prop de les poblacions de Tabriz i Ahar, i van deixar la majoria de pobles de la zona sense connexió telefònica. El servei geològic nord-americà va xifrar la magnitud del primer terratrèmol en 6,4 graus a l'escala de Richter, i la de la rèplica, 11 minuts després, en 6,3.

Un testimoni de la ciutat de Tabriz citat per la BBC explicava que s'havien viscut escenes de pànic. També hi havia morts a les poblacions de Haris i Varzaqab, a la província de l'Azerbaidjan Oriental, va informar el cap del comitè de crisi a la televisió estatal. Les autoritats van advertir que almenys quatre pobles van quedar totalment destruïts i que una seixantena més van patir danys en més de la meitat de la seva superfície.

El president Mahmud Ahmadinejad va fer un comunicat en què expressava el seu condol per les víctimes i demanava a les autoritats que "mobilitzessin tots els recursos".

L'Iran s'estén a banda i banda d'una falla geològica important, amb molta activitat sísmica. El 2003 un terratrèmol a la ciutat de Bam va causar 25.000 morts.

stats