Internacional 03/07/2012

La fórmula Peña Nieto, un desconegut convertit en 'rockstar'

M.f.f.
2 min

En poc més de set anys ha passat de ser un de milers a les bases del PRI a president de Mèxic. La fórmula? Crear una organització sobre el terreny capaç de donar-li el màxim de vots -si és democràticament, millor-, tenir el suport dels mitjans de comunicació i concentrar tots els focus en un sol personatge, atractiu i pròxim a les masses. I per sobre de tot, pragmatisme, càlcul, constància i insistència, tot per consolidar una marca: Compromís per Mèxic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'escriptor Carlos Tello Díaz presentava així la setmana passada a la revista mexicana Nexos la carrera meteòrica d'Enrique Peña Nieto, que en un any (el 2005) va aconseguir l'impossible: remuntar totes les enquestes i convertir-se en el governador de l'estat de Mèxic, el més poblat del país. Una de les claus de l'èxit ha estat una plataforma ciutadana que ha anomenat Expresión Mexiquense i que s'ha dedicat a mobilitzar tot l'electorat, estat per estat, i a pagar les despeses de mobilitat a centenars de persones de míting en míting, els coneguts com a acarreados . Un altre punt de la seva fórmula ha estat el suport incondicional del gegant mediàtic Televisa, que des del 2009 ha planejat tota una seqüència per vestir-lo de candidat.

I finalment, l'últim i el més efectiu. Seduir els electors, gairebé d'un en un, venent-se com un actor més de les telenovel·les mexicanes. "Peña arribava des de darrere, on hi havia l'última gent del míting, i trigava més d'una hora a arribar a l'estrada. Els saludava a tots. Els petonejava. Suat. Així es va guanyar la gent. Després el míting no durava ni mitja hora", recorda Heriberto Galindo, secretari adjunt de la presidència del PRI, que és qui va apostar per convertir-lo en governador.

Però darrere d'aquesta faceta hi ha una persona que sempre falla en els debats, incapaç d'argumentar fora del guió preescrit. Un dels casos més flagrants va ser al desembre a la Fira de Gaudalajara, on no va ser capaç de mencionar cap llibre que no fos la Bíblia i va confondre títols i autors. Tot i això, els errors no han fet punxar aquest hereu de la vella guàrdia del PRI, i amb un discurs renovador i carismàtic s'ha fet un lloc a Los Pinos.

stats