TRANSICIÓ POLÍTICA
Internacional 22/11/2014

Ucraïna vol accelerar les reformes

En el primer aniversari de l’esclat de les protestes de Maidan, el carrer manté l’esperit reivindicatiu

Ana Lázaro Bosch
3 min

Kíev“Ho tornaria a fer. Fins i tot sabent que han passat coses terribles. Encara que va morir molta gent i continuen morint. Les coses estan canviant, a poc a poc, però canvien”. L’Anastàssia va tornar ahir a la plaça de la Independència per commemorar el primer aniversari de la revolta que va derrocar el president Víktor Ianukóvitx. Aquesta advocada va ser una dels molts voluntaris que van fer funcionar el campament de Maidan. Primer preparant entrepans, després fabricant còctels Molotov. Per a molts ahir va ser un dia per a la nostàlgia: al vespre, la plaça es va tornar a omplir i es van repetir els rituals: la missa, l’himne nacional, les proclames a la glòria dels herois ucraïnesos…

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Va ser també una jornada reivindicativa. Pels activistes que van participar a Maidan, les reformes avancen massa a poc a poc. I alguns amenacen amb una nova revolta. “Els nostres companys no van morir només per veure com el poder canvia de mans. Els polítics han de fer tot el que han promès. Si no, tornarem a la plaça i ningú ens aturarà”, va dir el Vitali, un jove vestit amb uniforme de camuflatge. L’ombra d’un tercer Maidan està en boca de tothom. Però aquest cop estaria encapçalat pels voluntaris armats que estan combatent a l’est del país.

El president Petró Poroixenko també va copsar la còlera del carrer. A primera hora del matí va anar a dipositar flors al peu de la creu erigida al lloc on van morir molts dels combatents morts pels trets dels franctiradors al febrer. Allà, un grup de familiars de les víctimes el va rebre amb crits de “vergonya” i “on són els assassins?”. Consideren que la justícia no ha fet prou per detenir els responsables de la massacre.

Clam dels EUA

També els Estats Units van recordar a les autoritats ucraïneses que han de dur a terme les reformes polítiques i econòmiques pactades amb el Fons Monetari Internacional. El vicepresident, Joe Biden, va viatjar fins a Kíev per reunir-se amb el president Poroixenko i donar-li el seu suport. “Puc garantir que mentre el país mantingui els seus compromisos en la construcció d’una vida més democràtica i pròspera, no estareu sols. Els Estats Units estaran al vostre costat, seran el vostre soci i el vostre amic”, va assegurar. Biden també va aprofitar per denunciar l’agressió russa i va advertir a Moscou que si continua donant suport als separatistes, haurà d’afrontar “un cost creixent i més aïllament”.

Ara fa exactament un any, l’expresident Víktor Ianukóvitx va desfermar la còlera dels ucraïnesos quan va anunciar que no firmaria l’acord d’associació amb la Unió Europea. Va ser el punt de partida d’una acampada que va durar tres mesos. Milers de ciutadans van sortir al carrer a protestar i es va desencadenar un terratrèmol polític i social les rèpliques del qual encara se senten. Dotze mesos després, Ucraïna ha perdut la península de Crimea, annexionada per Rússia, i la guerra a les regions de Donetsk i Lugansk continua fent estralls. Tretze persones moren cada dia de mitjana, malgrat l’alto el foc que es va firmar al mes de setembre. I segons les Nacions Unides, 4.300 persones han mort en el conflicte, entre civils i combatents.

Llum al final del túnel

Però els activistes prefereixen destacar els aspectes positius. “Ianukóvitx i els seus comparses van haver de marxar. Ara som lliures i avancem en la bona direcció”, se sentia dir ahir a la plaça. Els ucraïnesos han elegit un nou president i un nou Parlament, dominat per una majoria proeuropea. Les primeres lleis per combatre la corrupció, un dels mals endèmics del país, ja s’han aprovat. Ara caldrà aplicar-les. I queden més reformes, com ara la que ha de garantir la independència de la justícia o un sistema electoral més transparent. La coneguda com a Revolta de la Dignitat encara no ha culminat.

stats