CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Internacional 08/06/2012

La crisi de l'euro, munició per als demòcrates als EUA

Helene Cooper
3 min
L'expresident nord-americà Bill Clinton va participar dilluns en un acte per recaptar fons per a la campanya presidencial de Barack Obama.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTON.En política nord-americana, ser europeu torna a ser una mala cosa. Els últims dies, el president Barack Obama i els demòcrates -no els republicans- es refereixen als seus aliats a l'altra banda de l'Atlàntic com a víctimes de la seva mala estratègia per afrontar la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una nova línia d'atac, els líders demòcrates argumenten que quan els republicans, amb Mitt Romney al capdavant, prioritzen les retallades, estan seguint l'exemple de l'Europa de l'austeritat, que té conseqüències ben tristes fins ara: Grècia a l'abisme; Itàlia, Espanya, Portugal, a la vora; el Regne Unit en recessió, i els Estats Units patint una dèbil recuperació econòmica a causa de les retallades.

L'expresident nord-americà Bill Clinton va oferir una visió molt clara sobre l'argument dilluns quan, presentant Obama en un acte per recaptar fons, va repassar les decisions que l'actual president ha pres per estimular l'economia i després es va preguntar: "Per què no es recupera encara l'economia? Perquè Europa té problemes i perquè el Congrés, en mans dels republicans, ha adoptat la política econòmica d'Europa".

Clinton va afegir: "¿Qui s'havia de pensar, després d'anys -fins i tot de dècades-, que la dreta republicana que atacava la vella Europa acabaria abraçant amb força les polítiques d'austeritat de la zona euro, les que han portat a les altes xifres de l'atur?"

Obama ha refusat fins ara reprendre aquest argument, en part, diuen els seus assessors, perquè seria impropi d'ell fer-ho quan està intentant persuadir els líders europeus d'abandonar l'austeritat i actuar amb mètodes més contundents contra la crisi financera.

A Romney ja li va bé

L'aspirant republicà a la Casa Blanca, Mitt Romney, i altres membres del seu partit no estan del tot descontents amb el nou missatge dels demòcrates, en part perquè manté el debat centrat en el punt més dèbil d'Obama: la mala salut de l'economia. Els assessors de Romney responen que Europa passa un mal moment perquè els líders europeus no han anat prou lluny en el capítol de l'austeritat.

"Europa encara uns reptes terribles perquè va endarrerir l'esforç per posar ordre a la seva economia quan tocava", assegura Kristen Silverberg, que va ser ambaixador dels Estats Units a la UE quan George Bush era al poder i ara fa campanya per Romney. "Els Estats Units encara tenen l'oportunitat de corregir el rumb, però no si la política d'augment del dèficit d'Obama s'allarga quatre anys més".

L'exemple principal que posen els demòcrates és el Regne Unit, l'estat d'Europa que més s'assembla als Estats Units. El primer ministre britànic, el conservador David Cameron, va arribar al poder el 2010 amb l'argument principal que acabaria amb la política malgastadora dels laboristes, que havia provocat els problemes econòmics del país. Cameron va reduir la despesa pública i va eliminar centenars de milers de llocs de treball en el sector públic en un intent per reduir el dèficit. Dos anys més tard, el país torna a estar en recessió, després de créixer una mica, i la situació econòmica és pitjor que fa uns mesos.

"Tenim un laboratori on s'està experimentant el que els republicans volen fer als Estats Units, i aquest laboratori és Europa", manté el senador demòcrata Charles E. Schumer. "Sobretot el Regne Unit, que ja té l'equivalent a un govern republicà; Cameron aplica l'austeritat i ara el país està en recessió". Obama, diu Schumer, "pot posar el Regne Unit com a exemple del que podria passar als Estats Units si els republicans guanyen".

Des del 2009, moment en què es va agreujar la crisi, els Estats Units, que han posat més èmfasi en l'estímul de l'economia, han obtingut més bons resultats que Europa. Després que tots dos patissin de manera semblant la crisi des que va esclatar, el 2007, fins al 2009, les últimes dades de la consultora Haver Analytics indiquen que els Estats Units tenen ara un PIB un 3% superior aquest 2012 comparat amb el 2007, mentre que a l'eurozona i al Regne Unit el PIB és una mica inferior.

El fracàs d'Europa

"Europa ha fracassat en l'intent d'aplicar l'austeritat", assegura el congressista demòcrata Norm Dicks. "Van prendre l'opció de l'austeritat i no és la via correcta per sortir de la recessió. Fins i tot Franklin Roosevelt ho va saber: no vam sortir de la Gran Depressió fins a la Segona Guerra Mundial", assegura.

stats