Internacional 29/08/2012

Un discurs com a plataforma de futurs líders

2 min

N'hi ha que van pronosticar que algun dia aquell jove senador afroamericà d'Illinois amb do de la paraula seria president. El vaticini es va complir però ningú esperava que ho aconseguís en només quatre anys. Amb el seu discurs d'obertura a la convenció demòcrata del 2004, de només 17 minuts, Barack Obama es va consagrar com un dels líders del futur del partit demòcrata.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Chris Christie, el dur

Chris Christie és un home dur i sense pèls a la llengua de Nova Jersey. El 2009 la seva victòria en les eleccions a governador d'aquest estat amb un programa fiscalment conservador va suposar l'inici de la recuperació del partit republicà a les urnes. Des de llavors, la seva popularitat ha crescut ràpidament i els vídeos dels seus discursos contra els sindicats dels funcionaris i la despesa pública a YouTube es van convertir en virals. Aquesta imatge d'inflexible amb el dèficit del govern l'ha convertit en un dels polítics del partit amb més futur i la convenció republicana pot confirmar el seu lideratge. Christie aprofitarà el discurs d'obertura per donar-se a conèixer a tot el país. Alguns analistes creuen que Christie podria ser el candidat republicà a les presidencials del 2016 si Mitt Romney no aconsegueix derrotar el president Obama. Una de les peculiaritats de Christie és el seu gran sobrepès. "No crec que em triéssiu pel meu encant i bona aparença", acostuma a dir en broma. És un polític hàbil i carismàtic que sap treure profit de les seves debilitats. Christie, de 49 anys, va guanyar-se fama com a fiscal general de Nova Jersey.

Julián Castro, el jove

L'alcalde de San Antonio, Julián Castro, és fill de la causa llatina. La seva mare, Rosie Castro, és una reconeguda activista dels drets civils dels mexicoamericans durant els anys 70. La selecció del jove polític hispà com l'encarregat d'obrir la convenció demòcrata mostra la necessitat que té el president Barack Obama d'aconseguir una majoria aclaparadora del vot llatí per assegurar-se la reelecció. A més, suposa un contrapès a l'estrella llatina dels republicans, el senador de Florida Marco Rubio. Castro, que serà el primer llatí a fer aquest discurs de gran projecció política, va guanyar l'alcaldia de San Antonio el 2009 i dos anys després va aconseguir la reelecció amb un 82% dels vots. És el batlle més jove de les 50 ciutats més importants del país i una estrella en ascens al partit demòcrata.

Julián Castro va ser criat als barris pobres de San Antonio (estat de Texas) per una mare soltera lluitadora que va encomanar-li l'esperit de superació. Tant ell com el seu germà bessó idèntic es van llicenciar en dret a les prestigioses universitats de Harvard i Stanford, respectivament. El dos germans es dediquen a la política i van aconseguir ràpidament càrrecs locals. De fet, tots dos tenen un futur prometedor i, qui sap, potser en un futur es converteixen en els Kennedy llatins.

stats