CRISI A PRAGA
Internacional 09/07/2013

Un escàndol de corrupció i intrigues sacseja la política txeca

La fiscalia vol investigar per suborn l'ex primer ministre Petr Necas

Dan Bilesfky
3 min

The New York Times / PragaEll és un físic, missaire i pare de quatre fills que tenia el sobrenom de Senyor Mans Netes, escollit primer ministre amb la promesa d'escombrar la cultura de corrupció crònica de la política txeca. Ella és una ambiciosa i glamurosa mare soltera que va sortir d'una feina en una petita ciutat de províncies fins a arribar a formar part del cercle més íntim del cap de govern. Ara, tots dos, el dimissionari primer ministre Petr Necas i la seva cap de gabinet, Jana Nagyova, estan embolicats en un escàndol que ha sacsejat la República Txeca, ha polaritzat la classe política del país i ha fet caure el govern. És el resultat de l'operació anticorrupció més important de les últimes dècades, que ha destapat més de 6 milions d'euros en metàl·lic i or que, segons la fiscalia, s'utilitzaven per a suborns.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La investigació ha suposat la caiguda vertiginosa d'un primer ministre que fins aleshores tenia una reputació immaculada. I demostra, per a molts, el grau de penetració de la corrupció en una democràcia tan jove. Entre les revelacions més pertorbadores hi ha la relació -enregistrada en gravacions secretes- entre Nagyova i alguns dels lobistes més influents del país, coneguts popularment com els "padrins". A més, la mà dreta del primer ministre utilitzava els serveis d'intel·ligència txecs per espiar la dona de Necas, en ple procés de divorci.

L'advocat de Nagyova va assegurar als mitjans de comunicació que la seva clienta havia ordenat l'espionatge per protegir la primera dama, que, segons aquest assessor, havia caigut sota la influència d'un grup religiós. Però els rumors indiquen una versió ben diferent. Nagyova i el primer ministre tenien una relació. "Íntima", en diu l'advocat.

Secretisme màxim

Tot aquest drama polític esclata a mitjans de juny amb una operació secreta que desplaça de cop 400 agents i membres d'elit del cos de lluita contra el crim organitzat a Praga amb l'excusa de fer-los un curs de formació. En canvi, quan arriben a la capital, els donen un passamuntanyes i els envien a una batuda secreta contra nou funcionaris molt propers al primer ministre, inclosa la seva cap de gabinet i el responsable de la intel·ligència militar. Tots dos acaben arrestats.

Jana Nagyova està acusada d'abús de poder i suborn a tres diputats que s'oposaven al pla d'austeritat del govern. Si la declaressin culpable li podrien caure cinc anys de presó.

La fiscalia encara no ha fet públics els delictes que imputen al primer ministre. Petr Necas ha negat, fins ara, haver comès cap irregularitat. Però segons un oficial proper a les investigacions, en una de les cintes enregistrades es pot sentir la veu de Necas sanglotant mentre Magyova el pressiona perquè ofereixi tres càrrecs als diputats que la cap de gabinet pretenia comprar. "No vull haver de patir aquesta pressió mai més", diu la veu de Necas, segons el testimoni anònim d'aquest agent.

La meteòrica carrera de Nagyova comença el 2005 quan entra a treballar a la seu central del partit Democràcia Cívica a Praga. Allà coneix Necas, aleshores vicepresident de la formació, i comença una col·laboració inseparable. A principis del 2012 el primer ministre ja va tenir problemes per justificar uns generosos complements de sou per a la seva cap de gabinet. Van ser l'espurna de les primeres suspicàcies.

Jan Zahradil, antic membre del partit, que coneix Necas des de fa vint anys, el descriu avui com un home "humiliat i acabat". A Nagyova la retraten com a "autocràtica" i despòtica.

stats