POLÈMICA A L’ÀSIA
Internacional 25/07/2014

Els escàndols alimentaris castiguen la indústria xinesa

Investiguen una empresa que empaquetava carn podrida

Michael Moss / Neil Cough
3 min

Nova YorkLa Xina malda per redreçar la nau de la seva gegantina indústria alimentària des que l’any 2008 van morir sis nadons i n’hi va haver milers que van ser hospitalitzats amb lesions renals a causa d’una llet adulterada amb un producte químic industrial. L’últim escàndol, la descoberta de carn podrida en cadenes de menjar ràpid, ha fet que els seus intents per netejar aquesta mala imatge els últims anys hagin quedat en no res i que l’expansió de les cadenes de restaurants d’estil occidental s’hagi posat en qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D’inspeccions a les fàbriques a retirar productes en mal estat, de proves de laboratori a judicis. El cert és que el sistema de qualitat dels aliments s’ha anat reformant sobre la marxa, amb les sempre canviants amenaces i amb retrocessos que dificulten l’avenç del sector. Però la situació s’ha agreujat encara més per la creixent presència de grans marques dels Estats Units en aquest país, que fa que els errors xinesos juguin, doncs, en un escenari global i tinguin molt ressò.

A principis d’aquest any al supermercat d’origen nord-americà Walmart es va trobar carn de guineu en uns paquets venuts com a carn de ruc, cosa que va obligar la multinacional a retirar aquests productes del mercat ràpidament i a comprometre’s a triplicar les inversions en seguretat alimentària per al mercat xinès.

A finals del 2012 un altre escàndol saltava als titulars de mig món en descobrir-se un excés d’hormones i antibiòtics a la carn de pollastre de la cadena de menjar KFC, també originària dels Estats Units. Això va provocar una immediata campanya ciutadana per boicotejar la marca, que encara es va enfonsar més quan un any més tard nou clients van morir en contagiar-se de grip aviària.

“Per explicar com és la Xina a la gent els dic que s’assembla als Estats Units en l’època de La jungla, d’Upton Sinclair”, admet Don Schaffner, professor de microbiologia dels aliments a la Universitat de Rutgers, a Nova Jersey, en referència a la novel·la que el 1906 va retratar la insalubre indústria de carn empaquetada de Chicago. “Els xinesos tenen moltes ganes d’anar pel bon camí però encara han de fer un llarg recorregut”, afirma el professor.

L’últim episodi amb carn en mal estat pel mig, que va acaparar una enorme atenció diumenge passat, ja que va afectar les grans cadenes de menjar ràpid nord-americanes, es va destapar a partir d’una càmera oculta, i el cas el va difondre la Dragon TV de Xangai.

Les imatges mostren com s’utilitza carn podrida de pollastre i vedella per fabricar hamburgueses i altres productes elaborats en una planta alimentària. Fins i tot quan la carn cau a terra, els empleats la recullen i la tornen a introduir a la màquina. Els investigadors del govern han descobert que els treballadors de la planta, Shanghai Husi Food, utilitzen carn en mal estat per fer McNuggets de pollastre, hamburgueses i altres productes alimentaris que sumen més de 5.000 caixes, segons va informar l’agència oficial de notícies Xinhua. Les autoritats sanitàries van confiscar cent tones de productes càrnics i dimecres la policia ja va detenir cinc persones. La fàbrica subministra carn a McDonalds, KFC i altres restaurants de menjar ràpid a la Xina.

No és cap excepció

La Xina no és ni de bon tros una excepció en el panorama mundial. Sense anar més lluny, aquesta setmana els Estats Units han retirat fruita d’una planta de Califòrnia per les sospites d’una possible contaminació pel bacteri de la listèria. Milions de persones emmalalteixen cada any en menjar aliments insalubres, i l’Organització Mundial de la Salut estima que cada any moren 2,2 milions de persones a tot el món per malalties transmeses per l’aigua no potable o els aliments en mal estat.

stats