PROTESTA A LA XINA
Internacional 30/09/2014

Els estudiants de Hong Kong resisteixen la repressió

Els manifestants pro democràcia desafien l’ordre de dispersar-se

Austin Ramzy / Alan Wong
3 min

Hong KongDesprés de tres dies de xocs amb la policia, els manifestants pro democràcia de Hong Kong desafiaven ahir l’ordre de dispersar-se. Els estudiants continuaven el boicot a les classes que van començar a l’inici de curs i el Col·legi d’Advocats s’afegia a la condemna de la repressió policial. La ciutat sota administració especial xinesa viu encara sota el xoc que va provocar l’atac policial amb gas pebre, gas lacrimogen i cops de porra per dispersar l’acampada dels estudiants que reclamen eleccions democràtiques. Ahir a la tarda el governador local va suspendre la cerimònia de focs artificials prevista per dimecres per commemorar el Dia Nacional de la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia no ha pogut desallotjar els manifestants, que continuen ocupant una de les principals avingudes del centre de Hong Kong, i la repressió ha generat més simpaties cap als joves. L’anunci de la retirada dels agents antiavalots obria la porta a la convocatòria de protestes encara més nombroses. Ahir homes amb vestit d’oficina destacaven entre la multitud de joves estudiants vestits amb samarretes negres. “Quan he vist aquest matí que la protesta continuava he decidit sumar-m’hi” -deia Cindy Sun, de 30 anys, treballadora d’un banc, que s’incorporava a la protesta al migdia-. Els estudiants eren totalment pacífics i l’actuació de la policia no ha sigut apropiada, sobretot pels gasos lacrimògens”. Chloe Wong, de 46 anys, mare de dos fills, defensava també la protesta: “Els joves estan lluitant pel nostre futur, pel futur dels meus fills”.

Després de retirar els antiavalots, el govern de Hong Kong va instar els manifestants a desbloquejar els carrers i deixar que la ciutat tornés a la normalitat. Però al centre administratiu, que acull les seus del govern, molts dels manifestants van dir que estaven decidits a quedar-se fins a la dimissió del governador, Leung Chun-ying, i la convocatòria d’eleccions democràtiques per escollir el seu successor. “No marxarem fins que tinguem un diàleg entre el govern i el poble -deia Agnes Yip, comercial d’uns 20 anys que havia passat la nit dormint en una autopista-. Ens quedarem tot el dia, com a mínim, i demà”.

Molts dels manifestants portaven màscares i ulleres en previsió que la policia tornaria a recórrer als gasos. La presència policial al centre de la ciutat era notòria.

Protesta dels advocats

El Col·legi d’Advocats de Hong Kong va condemnar ahir el “repetit, sistemàtic, indiscriminat i excessiu” ús de gasos lacrimògens contra els manifestants. “Tot i que en ocasions una minoria de manifestants es va enfrontar amb la policia, la immensa majoria es comportava pacíficament”, va dir en un comunicat.

Un alt responsable policial, Jacob Cheung Tak-Keung, va declarar en roda de premsa que els agents havien utilitzat un “nivell mínim de la força” diumenge, després de repetides advertències. Segons la policia, 41 persones van resultar ferides en els enfrontaments en els últims tres dies, inclosos 12 agents.

Els manifestants reclamen que les eleccions a governador de la ciutat, previstes per al 2017, siguin plenament democràtiques. Hong Kong és una antiga colònia britànica que va ser retornada a sobirania xinesa el 1997 amb la promesa d’establir-hi el sufragi universal vint anys més tard. Però la Xina va anunciar aquest any que només les persones avalades per un comitè lleial a Pequín podran ser candidates. Alison Fung, editora d’una revista que participava en l’acampada des de diumenge, assegurava que els manifestants estan cansats dels “jocs de paraules de Pequín”. I afegia: “Volem unes eleccions justes per poder decidir el nostre futur, ara la gent sent que no se’ns escolta”.

La Federació d’Estudiants de Hong Kong ha cridat a la vaga indefinida i les xarxes socials anaven plenes de fotografies d’assemblees a les aules. El Sindicat de Professors Professionals, que compta amb uns 90.000 afiliats, també ha convocat vaga general de mestres denunciant la policia com a “enemic del poble” i condemnant la “força bruta” contra civils desarmats.

Dilluns el Foreign Office britànic declarava en un comunicat que “la prosperitat i la seguretat de Hong Kong es basen en els seus drets i llibertats fonamentals, inclòs el dret a manifestar-se”. El consolat dels Estats Units a Hong Kong va instar totes les parts a “abstenir-se d’accions que podrien intensificar encara més les tensions” i assegurava que Washington “no pren partit en la discussió sobre el desenvolupament polític de Hong Kong”.

Malgrat les protestes, els mercats financers de Hong Kong van obrir com de costum. L’índex Hang Seng de referència va tancar amb una caiguda d’1,9 punts. L’Autoritat Monetària de Hong Kong va revelar que 44 sucursals bancàries o caixers automàtics s’havien tancat temporalment a causa de les mobilitzacions. Els analistes alerten que a llarg termini, van dir, el clima polític podria retardar les aprovacions pressupostàries per als grans projectes d’infraestructura, cosa que afectaria el posicionament de Hong Kong com a centre financer de la Xina al món.

stats