Internacional 25/11/2015

Un error humà va provocar l'atac aeri a l'hospital de Kunduz, segons els EUA

L'exèrcit nord-americà ha suspès els militars implicats en el bombardeig, que no van confirmar que l'objectiu fos "legítim"

Anna Moyà
2 min
Imatge de la façana de l'hospital de Kunduz abans de l'atac. Michael Goldfarb/ MSF

BarcelonaEl Pentàgon atribueix a un "error humà" el bombardeig sobre l'hospital de Metges sense Fronteres (MSF) de Kunduz que va deixar 30 morts el 3 d'octubre. Així ho recull l'informe intern, de més de 3.000 pàgines, que els EUA han fet públic aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les fonts del departament de Defensa consultades pel 'New York Times', que va avançar-se un dia en la informació, expliquen que l'objectiu de l'atac aeri eren unes instal·lacions on operaven els talibans però que l'helicòpter de combat que liderava l'operació no el va poder trobar a través de les coordenades rebudes. Per aquest motiu va basar-se en una descripció feta sobre el terreny per les tropes afganeses i nord-americanes, i va bombardejar per error l'hospital.

Un membre de Metges Sense Fronteres a l'hospital de Kunduz, després dels bombardejos. Michael Goldfarb/ MSF

El general John Campbell ha confirmat aquest dimecres, en roda de premsa, que l'atac va ser conseqüència d'una confusió. "El tràgic però evitable accident va ser causat per un error humà", ha declarat. L'informe presentat sosté que el personal encarregat de l'atac aeri no va verificar que l'objectiu fos "legítim". És per aquest motiu que l'exèrcit ha suspès els militars que estan directament vinculats al bombardeig. Campbell ha explicat que "encara estan estudiant les mesures disciplinàries i administratives que s'han d'aplicar sobre els implicats".

En resposta a l'informe, MSF ha fet un comunicat en què assegura que ara tenen "més preguntes que respostes" i que "el catàleg d'errors que han sortit a la llum il·lustren una greu negligència per part dels EUA i una violació de les regles de la guerra". L'ONG insisteix en que s'obri d'una vegada per totes una investigació internacional independent.

Radiografia de l'atac a Kunduz

Tot i que el president dels EUA, Barack Obama, va demanar disculpes a MSF, l'ONG exigeix que el bombardeig sigui considerat com a crim de guerra i ha reclamat des del principi una investigació alternativa en què no participi Washington. En aquest sentit ha intervingut la Comissió Internacional Humanitària d'Investigació, un organisme internacional que vetlla per la Convenció de Ginebra, que ha fet la primera passa per obrir un estudi dels fets però que resta a l'espera que els EUA i l'Afganistan accedeixin que s'enceti el procés.

stats