PRESIDENCIALS ALS ESTATS UNITS
Internacional 23/06/2012

Un món alterat fa trontollar Obama

El president Barack Obama voldria focalitzar els esforços en l'economia per assegurar-se la reelecció, però la inestabilitat global l'amenaça. En poc temps, ha perdut marge en els sondejos.

Núria Ferragutcasas
2 min
UN MODEL COMUNICATIU Obama celebrant l'aniversari de la corresponsal de Bloomberg a l'Air Force One el 2 de maig, en una imatge difosa ahir.

WASHINGTONEls astres semblen conjurats contra el president Barack Obama. La inestabilitat econòmica i política al món amenaça la seva reelecció i ocupa gran part de la seva atapeïda agenda. Obama, que voldria focalitzar tots els seus esforços en l'economia -la màxima prioritat dels seus conciutadans i clau de les pròximes eleccions presidencials-, ha de fer front als efectes dels vaivens de la crisi de l'euro, la puixança de la Xina, el desgast de les relacions amb Rússia, l'amenaça nuclear de l'Iran, els atacs terroristes dels talibans a l'Afganistan, la incertesa política d'Egipte i el deteriorament del conflicte sirià.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La situació mundial preocupa el president, però encara més l'enrariment de la crisi de l'eurozona després de l'anunci del rescat europeu dels bancs espanyols. L'evolució de l'economia europea té i tindrà unes implicacions molt importants per a la recuperació econòmica dels EUA. De fet, el president de la Reserva Federal, Ben Bernanke, va assegurar dimecres passat que la situació a Europa "frena el creixement de l'economia dels Estats Units", i va rebaixar la seva previsió d'augment del PIB del país en cinc punts. A més, és molt probable que aquesta tardor l'atur continuï per sobre del 8%.

Obama va exigir solucions als seus homòlegs europeus tant a la cimera del G-8, que va acollir Washington el maig passat, com a la cimera del G-20 celebrada a Los Cabos (Mèxic), el cap de setmana passat. El mandatari nord-americà es va mostrar alleugerit en vista del pla europeu per contenir la crisi de l'euro, que inclou mesures per a la unificació fiscal i per estimular el creixement econòmic. Tot i així, caldrà esperar la reacció dels mercats en les setmanes vinents per veure si estem davant d'un camí sòlid cap a la recuperació.

La gran contrarietat irònica d'Obama és que, per molt líder de la primera potència mundial que sigui, hi ha moltes qüestions econòmiques i polítiques globals que s'escapen del seu control. I, per tant, està abandonat a la sort de les circumstàncies. Això tot i que ha obtingut èxits importants a l'estranger com ara la mort d'Ossama bin Laden i la campanya a Líbia que va acabar amb el règim -i la vida- de Muammar al-Gaddafi.

Els republicans, més forts

Aquesta situació d'inestabilitat beneficia Mitt Romney, el rival d'Obama en les presidencials del novembre. El candidat republicà es presenta davant l'electorat com l'home capaç de solucionar tots els problemes i culpa el president de la lenta recuperació econòmica del país i d'un lideratge mundial tou en temes com el programa nuclear iranià.

Després d'una dura i llarga batalla per la nominació republicana, Romney ha aconseguit unir el partit darrere seu i, a poc a poc, els votants conservadors comencen a creure en la seva victòria. L'exgovernador de Massachusetts ha escurçat distàncies amb el president i, a més, al maig va recaptar més donacions per a la campanya que Obama.

El president nord-americà necessita explicar millor el seu missatge, subratllar els èxits de la legislatura i confiar que els problemes mundials no frustrin les seves expectatives de reelecció.

stats