REGNE UNIT
Internacional 03/09/2014

El sí i el no, a punt de l’empat a Escòcia

L’últim debat televisiu es tensa amb la remuntada independentista a les enquestes

Oriol Gracià
3 min

EdimburgEn el tercer i últim debat televisiu de cara al referèndum d’Escòcia, ahir a la nit, als partidaris del sí se’ls va veure molt més segurs. I no era casual. El mateix matí s’havia fet un nou sondeig -a càrrec de la firma YouGov i que recollien els diaris The Times i The Sun - que constatava un augment del suport a la independència. Segons la nova enquesta, el 42% dels ciutadans amb dret a vot asseguren que votaran , mentre que un 48% són partidaris del no i el 8% encara no ho han decidit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si s’exclouen els indecisos, doncs, les xifres s’apropen a l’empat: un 53% per al no i un 47% per al sí. Aquests resultats, més igualats que mai, van suposar una injecció de moral per als independentistes, especialment si es té en compte que fins ara les enquestes de l’empresa YouGov sempre havien mostrat un suport més baix a la independència que les d’altres empreses del sector.

Satisfet amb el resultat de les enquestes, Blair Jenkins, el cap de la plataforma Yes Scotland, va declarar que aquesta “remuntada” situa l’opció independentista “en un moment àlgid”. “Només necessitem tres punts més per aconseguir la victòria el 18 de setembre”, es va confiar. Per la seva banda, el director de la campanya unionista Better Together, Blair McDougall, va retreure als partidaris del sí que parlessin “com si ja haguessin guanyat”, quan “en realitat -va dir- aquesta nova enquesta confirma que els partidaris de la permanència al Regne Unit són majoria”. “Ara bé, hem de reconèixer que cal mobilitzar els partidaris del no, cal que els ciutadans que defensen la unió participin en els porta per porta, i que intentin convèncer amics i familiars. La majoria silenciosa s’ha de sentir segura dels seus arguments i fer córrer la veu”, va dir.

Debat sense cara a cara

Amb aquesta sensació d’empat flotant en l’ambient es va tancar ahir la ronda de debats televisats de la campanya pel referèndum. L’Assembly Rooms, un dels centres de conferències més nobles d’Edimburg, mostrava tot el seu esplendor per a l’ocasió. La sala, situada en un dels principals carrers de l’eixample de la capital d’Escòcia, es va vestir de gala per acollir el nou debat, que va ser retransmès pel canal STV. Aquest cop, però, no va ser un cara a cara entre el primer ministre, Alex Salmond, i el líder dels laboristes escocesos, Alistar Darling, sinó un debat entre membres clau de les campanyes del sí i del no. En el diàleg hi van participar, entre d’altres, la vice primera ministra, Nicola Sturgeon, Elaine C. Smith, actriu i consellera de la plataforma Yes Scotland, i Ruth Davidson, líder dels conservadors escocesos.

Entre el públic, 350 ciutadans, molts dels quals van formular preguntes sobre l’economia, el petroli, la moneda, la justícia social, l’estat del benestar, la defensa i els afers internacionals. Pel que fa al contingut, per tant, el debat no va diferir gaire del que s’ha dit fins al moment. La posada en escena, però, va ser molt més dinàmica -fins i tot més tensa-, destinada a enviar missatges curts i concisos per intentar convèncer els indecisos en els últims dies de la campanya.

I, mentre la campanya continua, ahir a la mitjanit va acabar el termini per registrar-se en el cens electoral del referèndum, més ampli que en la resta d’eleccions locals i parlamentàries. I és que el 18 de setembre podran votar tots els majors de 16 anys residents a Escòcia, amb ciutadania britànica, europea o dels països membres de la Commonwealth (els 53 estats vinculats a l’antic Imperi Britànic).

Malgrat que encara no es disposa de xifres oficials sobre el nombre de registrats, el cap de setmana passat el primer ministre escocès, Alex Salmond, va estimar que aquest cop podran votar uns 180.000 ciutadans més que en les últimes eleccions nacionals. Si es confirmen les dades, s’augura una participació molt alta, que podria sobrepassar el 80%. El repte, ara, és preveure com pot condicionar el resultat aquesta participació.

stats