ESTATS UNITS
Internacional 29/08/2012

El nou Romney, un ciutadà corrent

En el primer dia de la convenció els republicans van nominar ahir Mitt Romney com el seu candidat a les presidencials dels EUA i van intentar esborrar la seva imatge elitista i distant del ciutadà.

Núria Ferragutcasas
2 min
El nou Romney, un ciutadà corrent

TAMPA (FLORIDA)El 1968 el llavors candidat republicà, Richard Nixon, tenia dificultats per renovar la seva imatge vuit anys després de la seva derrota contra John Kennedy. Al llibre The selling of the president [Com es ven un president] el periodista Joe McGinniss va explicar com Nixon va revolucionar la política amb l'ús de tècniques del món de la publicitat i del màrqueting per guanyar la Casa Blanca. McGinnis arriba a afirmar que el president Nixon va ser el primer candidat que es "va vendre" com un producte més. Amb la seva dilatada trajectòria professional no n'hi havia prou i havia de potenciar el seu carisma i atractiu personal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una situació semblant es troba l'actual candidat republicà, Mitt Romney. L'exgovernador de Massachusetts necessita canviar la imatge d'empresari ric, distant i desconnectat dels problemes del ciutadà corrent que té part de l'electorat. Una enquesta de la CNN revela que un 53% dels ciutadans creuen que el president Obama entén millor la classe mitjana, mentre que només un 39% ho pensen de Mitt Romney.

Així doncs, el principal objectiu de la convenció republicana aquests dies és reintroduir el seu candidat al país. Mitt Romney compta amb l'ajuda de la seva dona, amics i companys de feina per humanitzar el seu perfil i millorar la seva empatia entre els votants. Entre ahir i avui aquests diferents testimonis narraran històries de la vida familiar, religiosa i professional de Romney.

Ann Romney va ser el gran atractiu de la primera jornada de la convenció, amb el discurs que havia de fer aquesta matinada per mostrar una visió més autèntica del seu marit. S'esperava que tant ella com els seus cinc fills, tots a Tampa, ressaltessin el caràcter familiar de Romney.

Atents a l'huracà

Els republicans pregaven ahir perquè l'huracà Isaac no devasti les costes de Mississipí i Louisana, que van ser maltractades fa set anys per l'huracà Katrina , però també perquè la notícia no robi audiència a la festa per ungir el seu candidat.

"És veritat que alguns ciutadans corrents veuen Mitt Romney com un empresari ric i fred, però no el coneixen. És un gran home i un bon pare", explicava Michelle Voorheis, una de les delegades de Michigan, hores abans de la votació per nominar Mitt Romney com el seu candidat. Al seu costat, una altra delegada, Linda Tarver, es feia fotos davant de l'escenari. "Aquests dies sabrem més coses del Mitt a través de la seva dona, els seus fills, els seus amics. Veurem que és un home preparat per liderar", deia convençuda. Tarver, que és afroamericana, està contenta que un home de la seva raça hagi arribat a la presidència, però assegura que Obama no té prou experiència per millorar l'economia dels Estats Units i reduir l'atur.

El governador de Nova Jersey, Chris Christie, va ser l'encarregat de fer una crítica contundent a les polítiques d'Obama amb el seu discurs d'obertura. Christie, que havia de parlar després d'Ann Romney, tenia previst explicar per què la gestió del president ha provocat una recessió econòmica més profunda i dolorosa.

Sis anys d'espera

Ahir Mitt Romney va aconseguir el que fa sis anys que persegueix: la nominació presidencial. Els 4.400 delegats reunits a Tampa van elegir-lo oficialment candidat per tal de recuperar la Casa Blanca aquest novembre.

stats