POLÈMICA AL REGNE UNIT
Internacional 20/08/2013

El periodista del cas Snowden amenaça amb més revelacions

Glenn Greenwald diu que la retenció del seu nòvio a Londres és una intimidació

Núria Ferragutcasas
2 min
FINALMENT, AL BRASIL Glenn Greenwald amb la seva parella, David Miranda, ahir a l'aeroport de Rio.

WashingtonLa parella de Glenn Greenwald, el periodista del diari The Guardian que ha divulgat els papers de l'exanalista de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) Edward Snowden, va ser retinguda diumenge a l'aeroport de Heathrow de Londres. La policia va detenir David Miranda sota l'empara de la llei antiterrorista britànica quan feia escala des de Berlín per tornar a Rio de Janeiro, on viu amb Greenwald.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El periodista va denunciar ahir la detenció del seu company sentimental en la seva columna del diari britànic i va considerar-la un "intent fallit d'intimidació". "El que ha passat m'anima. Tinc molts més documents per publicar, fins tot alguns sobre el Regne Unit, i ara em concentraré en això. Seré més agressiu", va assegurar als periodistes després de rebre la seva parella a l'aeroport de Rio de Janeiro. Washington es va limitar a dir que Londres els va informar que tenia intenció de detenir Miranda, però va negar haver-ho demanat.

Miranda, de 28 anys i nacionalitat brasilera, va ser posat en llibertat després de 9 hores, el temps màxim que la polèmica legislació permet retenir una persona sense dret a un advocat i sense presentar una acusació. Però li van confiscar el mòbil, l'ordinador portàtil, la càmera de fotos, la consola, les targetes de memòria i CDs.

El mateix Greenwald va revelar que el brasiler havia anat a Berlín per visitar Laura Poitras, la realitzadora de documentals nord-americana que va posar en contacte Edward Snowden amb Glenn Greenwald i ha col·laborat en l'anàlisi del material filtrat sobre l'espionatge americà. Poitras també ha escrit, amb el periodista de The Guardian , diversos articles sobre les revelacions de Snowden.

Atac a la llibertat de premsa

Per a Greenwald, la retenció del seu company sentimental és "un atac profund a la llibertat de premsa" perquè "està clarament dirigit a enviar un missatge intimidatori a tots els que han informat sobre aquest tema". D'altra banda, va censurar l'empara de la llei antiterrorista britànica per detenir Miranda. "Aquesta llei els dóna dret a detenir i interrogar una persona sobre les seves activitats terroristes i la seva possible participació o coneixement d'un atac terrorista", va dir Greenwald. "L'únic que els interessava eren els documents de la NSA i el que jo estava fent amb Laura Poitras. És clarament un abús de la llei".

Segons dades del govern britànic, un 97% de les persones que són detingudes amb aquesta legislació antiterrorista són interrogades durant una hora i només una de cada 2.000 ha estat retinguda més de sis hores. Amnistia Internacional va denunciar l'arrest de Miranda, que considera "il·legal i sense disculpa". "La detenció mostra que aquesta legislació es pot utilitzar per portar a terme venjances mesquines", va dir la directora en afers legals de l'ONG.

D'altra banda, el govern del Brasil també va mostrar indignació per la retenció de Miranda i va assegurar que era "injustificable". "Esperem que no es torni a repetir", va dir en un comunicat. Per contra, la policia de Londres va justificar la seva actuació: "Aquestes detencions són claus en la lluita contra el crim".

Per al professor de Harvard i analista Stephen Walt, l'acte policial ha estat "estúpid" però també "preocupant". "Les filtracions ja han provocat una reforma, i no seria cap sorpresa que un grup reduït de la gent que treballa en serveis d'intel·ligència hagi decidit que era hora d'una represàlia", conclou.

stats