REGNE D'ARÀBIA
Internacional 27/10/2013

Les saudites condueixen desafiant la tradició

Jornada de protesta a Riad per reclamar que les dones es puguin posar al volant

3 min

RiadUns hackers han desactivat la seva pàgina web. Els clergues han reclamat al rei que prohibeixi el seu moviment. I les bústies de veu dels seus telèfons mòbils estan plenes d'aquest missatge: "Dones del regne, no us poseu al volant!" Però, malgrat tot, ahir ho van fer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Desenes de dones van participar en una protesta organitzada en què van violar un dels codis socials més fermament arrelats de la conservadora societat saudita: conduir el seu cotxe. I moltes van penjar els vídeos d'elles mateixes al volant, per fer sentir el seu clam arreu.

"Volem viure amb normalitat", diu Madiha al-Ajroush, una psicòloga de 60 anys a Riad. "Volem el cotxe per foteses com anar a buscar cafè o emergències com portar els nostres fills a l'hospital".

La jornada reivindicativa d'ahir va ser l'última mobilització d'una lluita que fa anys que porten a terme un grup d'activistes que reclamen el que consideren un dret fonamental. L'Aràbia Saudita, una monarquia absoluta, és l'únic país del món on les dones no estan autoritzades a conduir.

El fet que les activistes faci tant que lluiten sense aconseguir que la seva demanda s'hagi convertit en un clam massiu subratlla el poder de la tradició a la societat saudita. Els conservadors més immobilistes i fanàtics tenen una enorme influència política i temen que l'occidentalització del país anirà en detriment del caràcter islàmic d'un regne sembrat -d'altra banda- de centres comercials, botigues de luxe i restaurants de menjar ràpid.

Però, malgrat la ferma oposició, les dones creuen que els temps estan de la seva part. Apunten a la immensa quantitat de saudites que viatgen a l'estranger i tornen amb una perspectiva totalment diferent de la seva cultura. També suggereixen que la població jove i el ràpid ascens de les xarxes socials faran que el país estigui més obert als canvis.

L'objectiu del moviment és molt més modest que les reclamacions de democràcia que, amb la Primavera Àrab, van fer caure alguns governs i van alterar els plans en aquesta regió. En el cas saudita, les activistes sempre han evitat qualsevol acció que semblés una protesta contra el govern, mantenint la seva lleialtat al rei Abdul·lah i fugint de qualsevol confrontació amb les autoritats.

"No volem trencar amb res", diu Ajroush, que fa campanya per conduir des del 1990. "No volem fer cap revolució, i no volem que el nostre moviment acabi amb cap derrocament".

L'Aràbia Saudita és un dels països més restrictius del món en matèria de drets de les dones. Unes lleis anomenades guardianes estipulen que una dona no es pot casar, treballar o viatjar a l'estranger sense el consentiment d'un familiar masculí. Altres restriccions són més culturals que legals. Cap llei saudita prohibeix explícitament que les dones puguin conduir, però el govern no expedeix permisos de conduir a dones. Com que conduir sense el permís és il·legal, la mobilització la porten a terme només dones que han obtingut el seu permís a l'estranger.

L'eufòria de conduir 15 minuts

Ahir a Riad semblava que hi hagués més periodistes occidentals que dones conductores. Madiha al-Ajroush va explicar que havia avortat l'intent quan ella i una amiga van detectar que dos homes les seguien. Mai Swayan, empleada de banca de 32 anys, va tenir més èxit. Ahir al matí va conduir fins al supermercat, on va comprar llet, i va tornar cap a casa. El viatge va durar 15 minuts i ningú no la va aturar. Va dir que no la preocupava el poc seguiment de la protesta i que apreciava el suport que es donava a les que havien conduït. "Estic molt orgullosa de mi mateixa", va dir encara embriagada d'eufòria.

stats