MITJANS PÚBLICS
Mèdia 21/12/2012

BTV deixa sense programa Picó i Flavià

La televisió local de Barcelona, BTV, perd el seu programa més veterà: El temps del Picó. És una de les conseqüències de la retallada del 12% que executarà al pressupost per al 2013.

àlex Gutiérrez M.
2 min
VETERÀ 
 El programa de Picó era el més antic de BTV i superava per uns mesos Telemonegal.

BARCELONAAhir es va acomiadar de la graella de BTV El temps del Picó , el programa que el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó ha conduït durant gairebé deu anys a la televisió pública de l'Ajuntament de Barcelona. La supressió de l'espai està motivada per la retallada que ha d'assumir el canal per al 2013, a conseqüència de la situació econòmica i de la voluntat de l'Ajuntament de Barcelona d'equiparar el seu pressupost al de la resta d'empreses municipals.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Em sap greu, perquè són deu anys de cuidar una audiència dispersa però fidel, amb seguidors de molts llocs de fora de Barcelona", explica Rodríguez Picó a aquest diari. El meteoròleg deixarà també la seva secció setmanal al programa Connexions , però no descarta tornar a tenir aviat alguna altra finestra televisiva.

En tot cas, el seu no serà l'únic espai que abaixa la persiana. També Carles Flavià dirà adéu al seu programa d'entrevistes, Jo què sé! , tot i que en aquest cas l'absència no es notarà tant, ja que la cadena reposarà els últims episodis de dilluns a dijous, a les tres de la tarda i a la nit.

Telemonegal i La porteria, dos dels èxits d'audiència de la televisió, continuen, però també se'ls ha retallat significativament el pressupost.

Els sous baixen fins a un 10%

Aquestes marxes i cancel·lacions s'emmarquen en la retallada que haurà d'aplicar el canal barceloní de cara al 2013: un 12% menys de pressupost. A banda d'afectar programes, també comportarà una reducció de salaris d'entre el 4,5% i el 10%. Els treballadors -la majoria dels quals estan subcontractats per Lavinia- han denunciat que en tres anys han perdut entre el 13,5% i el 19% del poder adquisitiu.

La retallada serà encara més severa a les televisions de districte, que perdran la meitat del pressupost (actualment hi treballen uns vint professionals). El comitè d'empresa, al seu blog, lamenta la mesura: "Encara que nosaltres treballem sempre amb el mateix rigor, és evident que la manca de professionals impedirà fer seguiment de temes que entenem que com a televisió local no hauríem de descuidar. Els treballadors temem que la informació local sigui precisament la primera víctima de la disminució dels recursos disponibles".

El director del canal, el periodista Àngel Casas, confia que aquest efecte no es produeixi. En declaracions a l'ARA explicava: "El prestador del servei, la productora Lavinia, a la qual hem demanat una reducció del preu del 10%, ens assegura que sí pel que fa a la part que li pertoca (serveis tècnics i informatius). De fet, mantenim els mateixos informatius que fins ara. Tot i la retallada, la graella manté el compromís amb Barcelona i amb els temes que interessen als barcelonins".

Negociar amb l'Ajuntament

L'anunci de la tisorada el va fer ja la setmana passada el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, a la comissió de presidència de l'Ajuntament. De fet, els treballadors es queixen de no poder negociar amb el consistori i del greuge comparatiu que suposa no estar contractats directament per l'Ajuntament. Alguns treballadors han estat contractats per sis empreses diferents al llarg d'aquests anys tot i seguir fent la mateixa feina. La situació que viuen els periodistes i tècnics de BTV contrasta amb la dels 9.200 treballadors directes de l'Ajuntament, a qui no només se'ls ha apujat el sou de cara al 2013 sinó que, a més, se'ls ha concedit una paga extraordinària per compensar la pèrdua adquisitiva dels últims anys.

stats