Dígits i andròmines
Mèdia 28/07/2012

Contra els mòbils perduts

Si ara marxeu de vacances, us poden ser útils aquests serveis per tenir sempre controlat el vostre telèfon. I si us quedeu a casa, també

i
Albert Cuesta
3 min
El servei d'Apple per trobar iPhones i iPads

Cardedeu¿Marxaríeu abans de casa sense les claus o sense el telèfon mòbil? ¿Quina de les dues coses us trasbalsaria més perdre? La generalització dels smartphones fa que veure'ns privats del telèfon no només ens compliqui les comunicacions, sinó que també ens deixi sense agenda, llista de contactes, bloc de notes, àlbum de fotos i sense les dades de totes les aplicacions que hi tenim instal·lades. Per un motiu o altre, extraviar -o que algú ens prengui- el telèfon o la tauleta pot arribar a complicar-nos molt la vida.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Afortunadament, tots dos tipus de dispositius tenen funcions de localització explícita o implícita i de connexió permanent a internet. Combinant aquestes dues característiques amb els apliserveis adients, podem saber on són els nostres aparells i, si cal, prendre mesures per recuperar-los o, en el pitjor dels casos, inutilitzar-los.

Aquesta mena d'apliserveis consten de dos elements: una aplicació que s'instal·la en el terminal i un servei web en el qual cal donar-se d'alta i on es fan les consultes i les intervencions. N'hi ha per als principals sistemes operatius mòbils: per a BlackBerry (Protect), iOS (Buscar mi iPhone) i Windows Phone (Encuentra mi WP) els ofereixen els mateixos fabricants, i per a Android i Symbian es tracta de productes de tercers. Però tots tenen, pel cap baix, les mateixes cinc funcions.

La primera mostra sobre un mapa on és en cada moment el nostre aparell. El grau de precisió depèn del sistema de localització que inclogui el terminal: la màxima s'obté amb el GPS, però les antenes de telefonia i fins i tot les bases de dades de punts d'accés wifi proporcionen aproximacions raonables. Us connecteu a la web del servei amb les vostres credencials d'accés i veureu el vostre mòbil en un plànol.

Pesca de sofà

Si teniu sort i només us l'heu oblidat en un racó poc habitual de casa o l'heu perdut entre els coixins del sofà, us servirà la segona funció: fer-lo sonar de manera estrident per trobar-lo. La gràcia del sistema és que funciona encara que el mòbil estigui en silenci, cosa que no aconseguiríeu trucant-vos al vostre número des d'un altre telèfon.

Si l'aparell està fora del vostre abast -perquè us l'heu oblidat en un restaurant o us l'han pres- des de la web podeu escriure un missatge donant instruccions per posar-se en contacte amb vosaltres i fer-lo aparèixer a la pantalla del mòbil. Si qui l'ha trobat és bona persona, és el primer pas per recuperar-lo.

Bloquejar l'aparell

Sigui o no el cas, probablement us interessi que ningú pugui fer servir l'aparell fins que us el tornin. Tots els serveis permeten bloquejar el terminal a distància amb una contrasenya.

Finalment, si arribeu al punt que doneu el telèfon per perdut, si més no podeu esborrar totes les dades que conté per evitar que el nou propietari en faci un mal ús. Aquesta funció també serveix per neutralitzar els telèfons corporatius si l'empleat el conserva quan marxa de l'empresa.

Al voltant d'aquestes cinc funcions bàsiques, cada servei proposa les seves variants: Phone Locator per a Symbian i Norton Mobile Security i Lookout Security (tots dos per a Android i iPhone) envien un missatge SMS a un altre número que haguem designat prèviament en cas que algú canviï la nostra targeta SIM per una altra. D'aquesta manera, si més no podem telefonar al lladre per dir-li quatre coses. El servei Prey serveix per a ordinadors Windows, Mac i Linux a més de smartphones : amb la versió gratuïta es poden gestionar fins a tres equips, i ofereix modalitats de pagament per a famílies i empreses. Una característica molt pràctica és la capacitat de fotografiar el lladre amb la webcam de l'ordinador i enviar-nos la imatge per saber a qui hem d'enviar la policia.

L'ús d'aquestes aplicacions és cada vegada més habitual: fa unes setmanes una dona va orientar la policia local de Manresa fins al lladre del seu iPhone gràcies a l'aparell del seu marit, i la companya del periodista Juan Castromil -detingut fa uns dies a les manifestacions davant del Congrés de Madrid- va saber pel mateix sistema que el tenien a la comissaria de Moratalaz.

stats