AUSTERITAT ALS MITJANS PÚBLICS
Mèdia 27/11/2011

El Govern accelera la reforma de la llei de la Corporació

El Govern s'ha fixat el febrer com a mes límit per acabar de reformar els òrgans de control de TV3 i Catalunya Ràdio. La incògnita és si mantindrà el pacte previ amb el PP o bé acceptarà l'oferiment d'ERC.

àlex Gutiérrez M.
2 min
El Govern accelera la reforma de la llei de la Corporació

BARCELONA.L'acabament de la campanya electoral ha accelerat el procés de reforma de la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que ha de desembocar, entre altres mesures, en una reforma radical del seu consell de govern. El Govern treballa amb un calendari que passa per haver enllestit les modificacions al mes de febrer. El PP és el soci que fins ara ha semblat més procliu a donar el suport necessari per a la reforma legislativa. Però ahir el diputat d'ERC a la comissió de control de la Corporació, Carmel Mòdol, va llançar el guant: el partit independentista està disposat a retirar les esmenes a la totalitat de la llei si l'executiu millora a l'alça la seva aportació a TV3 i Catalunya Ràdio (que segons va anunciar ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, passarà dels 300 als 260 milions d'euros).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

D'ençà d'aquest "oferiment solemne", en paraules de Mòdol, els dos partits han mantingut converses. Però des d'ERC es veu amb pessimisme la situació i no interpreta que CiU vulgui capgirar el seu rumb i deixar de pactar amb el PP per fer-ho amb ERC.

De 12 a 5 consellers

Un dels aspectes més controvertits de la reforma que impulsa el Govern és la disminució del nombre de consellers, de 12 a 5. Això en dificultaria l'esquema actual, en què la composició d'aquest òrgan manté les proporcions dels diferents grups al Parlament (tot i que la llei indica que els membres han de ser escollits entre candidats independents i avaluats pels seus mèrits professionals). L'aritmètica fa que, en un nou consell de govern de cinc, una composició probable passi per tenir dos membres a proposta de CiU, dos del PSC i un del PP (que garantiria la majoria necessària per tirar les propostes impulsades pels consellers convergents). Això deixaria a fora ERC i ICV.

Un altre canvi important de la llei és la fusió dels càrrecs de president i director general en un de sol. Aquesta dualitat es va crear en temps del tripartit i perseguia crear un joc de contrapoders en el si de l'òrgan de gestió.

L'aprovació de la llei comportarà l'extinció dels mandats dels membres actuals i la necessitat de nomenar-ne de nous. Un cop format el nou equip, aquest equip haurà de ratificar o no els actuals directius dels mitjans: Mònica Terribas a TV3 i Ramon Mateu a Catalunya Ràdio. De moment, la llei va salvar el primer escull en superar l'admissió a tràmit el 6 d'octubre amb els vots favorables del PP. Ja aleshores, la diputada popular Marisa Xandri va avisar que estarien "molt amatents" quan s'obrís el període d'esmenes per incidir en el redactat final, ja que volen vetllar "perquè l'imaginari col·lectiu dels mitjans públics s'ajusti a la pluralitat de la societat catalana". Aquell pacte es va forjar a última hora, quan la sessió parlamentària havia començat, i cap dels dos partits va concretar l'abast de l'acord.

El Govern treballa també en la reforma del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), que té, entre altres funcions, l'atorgament de llicències de ràdio i televisió.

En aquest cas, també es vol reduir el nombre de consellers de 10 a 5 i eliminar la necessitat de tenir una majoria de dos terços per proposar candidats, per agilitar-ne el funcionament.

stats