TELEVISIÓ
Mèdia 22/05/2012

Homenatge als voluntaris abans de 'La Marató per la pobresa'

La mateixa setmana de La Marató per la pobresa, TV3 dedica el Sense ficció a la figura dels voluntaris. Agnès Marquès presenta un documental que es fixa en la tasca dels que es dediquen a ajudar els altres.

Albert Castellví Roca
2 min

BARCELONA.La Gemma estudia primer de batxillerat, la Lourdes dirigeix una oficina bancària, l'Ernest està jubilat i el Víctor és el porter titular del primer equip del Barça. Tenen vides, edats i responsabilitats molt diferents, però comparteixen, com a mínim, un aspecte del seu dia a dia: tots són voluntaris. Ells quatre i diverses persones més que també dediquen part del seu temps a ajudar els altres són els protagonistes del documental Voluntaris , que TV3 estrenarà demà (21.50) dins de l'espai Sense ficció , i que servirà d'avantsala per a La Marató per la pobresa que la televisió pública i Catalunya Ràdio faran diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Què fa que una persona surti de treballar a les set i en comptes d'anar-se'n a casa se'n vagi a ajudar els altres?" La periodista Agnès Marquès, presentadora del documental, assegura que participar en aquest projecte li ha permès trobar resposta a aquesta pregunta i d'altres que es feia sobre la figura dels voluntaris.

Ells mateixos ofereixen en el documental algunes possibles explicacions. "És un luxe ser nosaltres els que ajudem, i que no ens hagin d'ajudar a nosaltres", considera Lourdes Saura, directora d'una sucursal bancària i voluntària a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. "Tornem a la gent que té menys el que la vida ens ha donat a nosaltres", afegeix Sònia Núñez, una de les impulsores del menjador social Caliu. Per a ella, la seva tasca no és més que "un acte d'amor egoista". "Rebem més del que donem", es justifica. I conclou: "No donem el que ens sobra sinó que compartim el que tenim. I si només tenim temps, donem temps".

És per aquestes demostracions de modèstia i pel poc afany que tenen de convertir-se en el centre d'atenció que Marquès defineix els voluntaris com a "antiprotagonistes". A Voluntaris , però, el focus es posa directament sobre ells, per descobrir qui són, què fan i per què ho fan. "Coneixem la feina dels voluntaris, però sobretot els coneixem a ells", assenyala la presentadora, que ha seguit tretze voluntaris d'entitats diferents per mostrar la seva tasca i recollir les seves opinions i inquietuds. Carles Gené, productor executiu de Veranda.tv -que ha impulsat el projecte i l'ha produït amb la col·laboració de l'Obra Social de La Caixa i de TV3- destaca l'"emotivitat" que desprèn el documental, d'una hora de durada.

Camí de 'La Marató'

Voluntaris s'emetrà quatre dies abans de La Marató per la pobresa , que presentarà la mateixa Agnès Marquès juntament amb Antoni Bassas i Sílvia Cóppulo, que es farà càrrec del vessant radiofònic. Amb aquesta iniciativa, TV3 i Catalunya Ràdio recolliran diners que es destinaran a les entitats que lluiten contra la pobresa i l'exclusió social i en què, per tant, els voluntaris que hi col·laboren tindran un paper destacat. En aquest sentit, el cap de programes de TV3, Jordi Serra, recorda que els voluntaris sempre han estat al costat de La Marató i que per això consideren que aquest és "un bon moment" per fer-los "un homenatge", donar-los "més visibilitat" i "situar-los al lloc que es mereixen" a través del documental.

stats