PROGRAMES SOLIDARIS
Mèdia 06/12/2011

Només la telemarató de França supera la de TV3

Les telemaratons s'han estès arreu del món des que el còmic Jerry Lewis va fer la primera el 1966. Amb 1,19 euros per català, només la versió francesa supera la de TV3 en recaptació per habitant.

Natalia Araguás
2 min
El periodista Albert Om, presentador de l'última edició de La Marató de TV3, mentre celebrava la recaptació aconseguida en un moment determinat de la gala.

BARCELONA.El Téléthon, versió francesa de La Marató, va recaptar 86 milions d'euros aquest cap de setmana per lluitar contra la miopatia. Aquest resultat, dos milions d'euros superior al de l'edició anterior , és "més destacable si es té en compte les dificultats financeres a les quals s'enfronten els francesos amb la crisi", va avaluar el director general de l'Associació Francesa contra les Miopaties, Christian Cottet. Amb una aportació d'1,41 euros per habitant, França és l'únic país on un programa benèfic del mateix tipus que La Marató aconsegueix més implicació econòmica per part de la ciutadania.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Cada català va aportar una mitjana d'1,19 euros a l'edició del 2010 de La Marató, dedicada a lesions medul·lars i cerebrals adquirides. Aquell mateix any les donacions van ser de 0,56 euros per italià a la telemarató del país i 0,13 euros per habitant a la versió nord-americana. A Espanya, la recaptació d'aquestes gales solidàries ha estat fins al moment poc reeixida. La Gala Inocente (Antena 3) del 2010 va fer una caixa d'un milió d'euros: dos cèntims per habitant. Televisions autonòmiques com EITB o Canal 9 han aconseguit aportacions de 13 cèntims per cada basc i quatre per cada valencià, respectivament.

En crear-se La Marató ja fa dues dècades, TV3 va inspirar-se en el format primigeni, el dels Estats Units. El còmic Jerry Lewis és considerat el pare del gènere: ja el 1966 va fer la primera telemarató, en benefici de l'Associació de la Distròfia Muscular (MDA). Només la va retransmetre un canal de televisió de Nova York i va recaptar un milió de dòlars. Amb el pas del temps, s'ha convertit en un esdeveniment televisiu que segueixen 40 milions de nord-americans el Labour Day (primer dilluns de setembre).

Després de 45 anys presentant la gala i presidint la MDA, Jerry Lewis, de 85 anys, va anunciar que es retirava. "Com un acte d'amor" s'havia mantingut al capdavant de la iniciativa any rere any, però era temps d'obrir "una era totalment nova". Malgrat la seva absència, la telemarató va registrar el setembre passat als EUA una de les seves millors recaptacions: 61,5 milions de dòlars -uns 45,7 milions d'euros.

La telemarató ideada per Lewis s'ha escampat arreu del món. Només a l'Amèrica Llatina, tretze països la celebren i fins i tot s'han agrupat en l'Organización Internacional de Teletones (Oritel): Xile, Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Equador, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mèxic, Nicaragua, Paraguai, Panamà, Perú, Uruguai i Veneçuela. Particularment seguida és la versió xilena, centrada a donar atenció mèdica i rehabilitació a més de 26.000 joves i nens minusvàlids de tot el país. Enguany va recaptar més de 21.000 milions pesos xilens, és a dir, més de 29,4 milions d'euros.

Inspiració francesa

Des de la fundació de La Marató de TV3 reconeixen també com a referent la Téléthon de França. Tot i així, destaquen el grau de mobilització popular de Catalunya, que sorgeix de manera espontània de la societat civil, un fenomen que no es dóna al país veí.

A diferència d'altres telemaratons, la de TV3 canvia de temàtica cada any per diversificar qui es beneficia dels fons aconseguits. Les causes es decideixen a través d'una convocatòria oberta. Enguany La Marató es dedicarà als trasplantaments, com ja es va fer el 1999. S'ha tingut en compte que aquest camp mèdic viu un moment clau en la recerca, sobretot pel que fa a la regeneració d'òrgans i teixits.

stats