TELEVISIÓ
Mèdia 15/06/2012

TVE treu la pols als clàssics per esquivar la retallada

TVE recorre a l'arxiu per omplir la graella en època de retallades. Ja ha recuperat la sèrie documental El hombre y la Tierra, i durant l'estiu es veuran també espais com La huella del crimen i Curro Jiménez.

Albert Castellví Roca
2 min

BARCELONA.Amb 204 milions menys de pressupost i l'obligació de destinar una bona part dels recursos disponibles a la cobertura dels Jocs Olímpics, omplir la graella de cinc canals s'ha convertit pràcticament en una missió impossible per als responsables de Televisió Espanyola. Davant d'aquesta situació asfixiant, la televisió estatal ha buscat oxigen al seu amplíssim arxiu i ha decidit tirar de clàssics per omplir unes quantes hores cada dia, si més no durant l'estiu.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El primer d'aquests programes "mítics" -com els defineix la mateixa cadena en un comunicat- que ha tornat a veure la llum és la sèrie documental El hombre y la Tierra , dirigida pel naturalista Félix Rodríguez de la Fuente. Emès originalment entre el 1975 i el 1980, el programa va oferir desenes d'imatges inèdites sobre la fauna espanyola i americana, i va atorgar un gran reconeixement a escala mundial al seu carismàtic presentador. De fet, l'espai -que des de llavors s'ha emès en canals de televisió dels cinc continents- va ser guardonat amb diversos premis internacionals i l'any 2000 l'Acadèmia de la Televisió el va reconèixer com la millor producció de la història de la televisió a l'Estat.

El programa va constar de 124 capítols, la majoria dels quals rodats a Espanya com a part de l'anomenada sèrie ibèrica . Els primers, però, s'havien enregistrat en diversos punts de la selva veneçolana, i els últims al Canadà i a Alaska. Va ser justament durant el rodatge d'aquests episodis que Rodríguez de la Fuente va morir en un accident d'avió que va posar un punt final inesperat a la sèrie, justament el dia que el divulgador celebrava el seu 52è aniversari.

Ara, 22 anys després, TVE ha remasteritzat les cintes de 35 mil·límetres en què es va rodar El hombre y la Tierra , i des d'aquest dilluns La 2 n'ofereix cada tarda (17 h) dos capítols amb una qualitat d'imatge i so "molt millorada".

'Curro Jiménez'

Però el retorn d' El hombre y la Tierra és només el primer d'altres que tindran lloc durant les pròximes setmanes, i que segons han confirmat a l'ARA fonts de TVE inclouran la sèrie Curro Jiménez i l'espai sobre crònica negra La huella del crimen .

Estrenada el 1976, Curro Jiménez va convertir-se en un dels grans èxits de finals dels 70, i va suposar el salt a la fama de dos actors ara tan consolidats com Pepe Sancho i Sancho Gracia. Aquest últim donava vida al protagonista de la sèrie, un bandoler andalús de mitjans del segle XIX inspirat en un personatge real. Pepe Sancho, juntament amb Álvaro de Luna i Francisco Algora donaven vida als tres companys d'aventures de Curro Jiménez. La sèrie va tenir una seqüela a Antena 3 el 1995 amb Sancho Gracia de nou com a protagonista i, segons va declarar l'actor, a principis de l'any passat TVE li va proposar rodar-ne un remake , que de moment no sembla que hagi de tirar endavant. En canvi, sí que es podrà tornar a veure, ben aviat, la sèrie original.

L'altre retorn confirmat és el de La huella del crimen , una sèrie emesa en tres etapes -1985, 1991 i 2010- que reproduïa alguns dels casos més rocambolescos de la crònica negra espanyola.

stats