Mèdia 29/07/2012

TVE tornarà a emetre sèries en 'prime time' la temporada vinent

Arriba el desglaç a TVE. El nou equip ha començat a treballar per trencar la tendència actual de programar cinema al prime time. Gran reserva torna i la cadena estrenarà Stamos okupa2.

Albert Castellví Roca
3 min
Gran reserva ha estat tancada al calaix durant mesos, però a partir de la tardor estrenarà la tercera temporada, les nits dels dilluns.

BARCELONATot just completat el nou organigrama de Televisió Espanyola, amb el nomenament d'Ignacio Corrales com a director, la cadena estatal ja comença a pensar en la graella de la nova etapa que s'obrirà al setembre. El llarg impàs que ha viscut RTVE des que el juliol de l'any passat va dimitir el president de la corporació, Alberto Oliart, unit a la retallada de més de 200 milions d'euros a què l'ens ha de fer front aquest any, ha fet que la televisió pública arribés al final de la temporada en una situació precària. El prime time estava cobert amb cinema cinc dies a la setmana -les úniques excepcions eren Españoles en el mundo , els dimarts, i Comando actualidad , els dimecres- i tenia un grapat de sèries d'èxit amb nous episodis gravats però amb l'emissió aturada -la despesa d'aquests productes es computa quan s'emeten, de manera que aquesta maniobra ajuda a quadrar els comptes- i sense cap indici de quan podrien tornar.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Però aquesta situació es començarà a reconduir a partir de la temporada vinent. En la reunió d'aquest dimarts del consell d'administració de RTVE -la mateixa en què es va aprovar la designació de Corrales-, el president de la corporació, Leopoldo González-Echenique, va presentar una proposta de graella que redueix l'oferta cinematogràfica i recupera dos dies per a les sèries. Segons aquest pla, els dilluns s'emetrà la tercera temporada de Gran Reserva , rodada des de fa mesos. La sèrie havia tancat l'etapa anterior fa més d'un any amb gairebé 3,5 milions d'espectadors, però no havia rebut cap més notícia sobre el seu futur. Per això, fa uns mesos la productora, Bambú, va amenaçar de cancel·lar la producció si TVE no prenia una decisió abans de l'estiu, ja que el simple lloguer dels estudis de gravació representava un cost inassumible. La decisió de programar, finalment, la tercera temporada podria ser un primer pas per desencallar el conflicte, tot i que no és garantia que la cadena encarregui nous episodis.

Els divendres, 'Stamos okupa2'

L'altre dia dedicat a les sèries serà el divendres, que a partir del setembre acollirà la sitcom Stamos okupa2 . Aquest projecte, la primera ficció de producció pròpia que TVE ha rodat des del 2004, s'havia plantejat com una via econòmica per fer front a la retallada, i per això serà de les primeres a veure la llum en aquesta nova etapa. En canvi, Cuéntame i Águila Roja continuen en standby malgrat els excel·lents resultats que fins ara han proporcionat a La 1.

Això ha provocat un gran malestar a les dues productores involucrades, Ganga i Globomedia, que veuen com s'esbrava el seu respectiu producte estrella. En el cas d' Águila Roja s'han produït converses les últimes setmanes amb Antena 3 i Telecinco, de cara a avaluar un trasllat a una d'aquestes privades si finalment TVE no desencalla la situació. Globomedia ha donat un ultimàtum: al setembre necessita emetre la nova temporada, per computar-la tota el 2012 i enfrontar-se al 2013 amb la perspectiva d'enllestir l'altra temporada que hi ha pactada.

Per la seva banda, Españoles en el mundo i Comando actualidad mantindran el seu espai, igual que els partits de Champions dels dimarts, de manera que el cinema quedarà reduït a tres entregues setmanals: clàssics els dijous, títols espanyols els dissabtes i estrenes i blockbusters els diumenges.

Nou format de tarda

A banda del prime time , la graella proposada aquesta setmana al consell d'administració inclou una novetat destacada també a la tarda. L'espai +Gente , que al setembre va substituir Gente , no ha assolit l'audiència desitjada -de fet, s'ha quedat amb un milió d'espectadors, menys que el seu predecessor- i ara desapareixerà de la graella per donar pas a un nou magazín de tarda que presentarà Anne Igartiburu.

El nou espai, que segons algunes fonts podria ampliar l'horari fins a les tres hores (de 18.00 a 21.00), tindrà com a objectiu fer ombra a Sálvame , que regna sense excepció a les tardes a Espanya.

El programa de Telecinco ha obtingut aquesta temporada una mitjana de 242.000 espectadors, equivalents a un share del 14,3%. En el conjunt de l'Estat, la quota que té és del 16,7% i arriba a 1,9 milions d'espectadors de mitjana.

No s'ha revelat, en canvi, qui substituirà Anne Igartiburu en la presentació de l'espai Corazón , que presenta cada migdia des de fa 15 anys. La periodista és també coneguda per haver estat la cara visible de¡Mira quién baila! , Maridos y mujeres i per haver presentat gales com Telepasión Española i les gales relatives a la participació d'Espanya a Eurovisió.

stats