Mèdia 11/12/2014

'Taxa Google': així s'ha resolt el conflicte a altres països europeus

El cercador tancarà Google News a Espanya per evitar el cànon que fixa la nova llei de la propietat intel·lectual

Albert Castellví
3 min
Google tanca vuit serveis

BarcelonaL'anunci del tancament del servei d'agregació de notícies Google News a Espanya com a resposta a la nova llei de propietat intel·lectual no és, ni de bon tros, la primera mostra del malestar del gegant informàtic davant la voluntat dels editors de premsa de demanar una compensació econòmica per a aquesta activitat. Els diaris argumenten que, gràcies a l'agregació de les notícies, Google es lucra, i per això consideren just que els hagi de pagar una quantitat a canvi. Però l'empresa informàtica subratlla que les webs dels mitjans aconsegueixen bona part de les seves visites a través dels enllaços proporcionats per serveis com Google News, de manera que, en el fons, els diaris també surten beneficiats d'aquest servei.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, el cas ha provocat que diversos països d'Europa apostessin per crear un cànon, conegut popularment com la 'taxa Google', per obligar la companyia a compensar els editors per l'ús dels seus continguts. En tots els casos, l'empresa s'hi ha oposat, però la resolució del conflicte ha estat diferent a cada país:

França

A principis de l'any passat els editors de premsa francesos van arribar a un acord amb Google, amb la mediació del president de la República, François Hollande, i d'alguns ministres, segons el qual la companyia aportaria 60 milions d'euros a un fons destinat a "facilitar la transició de la premsa cap al món digital". A canvi, Google –encarregada de fer un seguiment de l'evolució dels projectes finançats a través d'aquest fons– tindria llibertat per enllaçar qualsevol contingut dels mitjans francesos sense haver d'afrontar cap altre pagament extra. L'acord, el primer d'aquestes característiques assolit a Europa, va arribar després de tres mesos de negociacions i quan l'empresa ja havia amenaçat de deixar d'indexar els mitjans francesos.

Alemanya

Alemanya també va aprovar l'estiu passat una nova normativa que obligava Google a compensar els mitjans per poder indexar els seus continguts, i només li permetia seguir-ho fent gratuïtament si incloïa només el títol i l'enllaç, però no imatges ni 'snippets', és a dir, l'inici de l'article. En aquest cas, l'empresa també es va negar a acceptar aquestes noves condicions i va advertir que només indexaria els articles dels diaris que l'autoritzessin a fer-ho de forma gratuïta. La companyia va anunciar fa 15 dies que la mesura entraria en vigor el dia 9 d'aquest mes. Des de llavors, ha deixat de mostrar imatges i 'snippets' de més de 200 mitjans que no han acceptat seguir sent indexats de franc.

Bèlgica

El conflicte entre Google i els diaris belgues va començar l'any 2006, quan la justícia va emetre una primera sentència que reconeixia el dret dels editors a ser compensats per l'ús dels seus continguts. Aquesta decisió, que va comportar que alguns dels principals diaris del país, com 'Le Soir' o 'La Libre Belgique', deixessin d'aparèixer a Google, va iniciar una llarga batalla judicial que es va resoldre l'any 2012 gràcies a un acord entre les dues parts. Ara els mitjans tornen a ser indexats a Google gratuïtament, però a canvi la companyia col·labora amb els editors en altres aspectes.

Altres països

Tant a Itàlia com a Portugal els editors de diaris han posat sobre la taula la necessitat de crear una 'taxa Google' que els garanteixi uns ingressos extres a canvi de l'ús dels seus continguts per part del cercador. De moment els processos estan oberts, però, com a la resta de territoris on s'ha plantejat el debat, Google no s'ha mostrat predisposada a acceptar la petició dels mitjans.

stats